Leerlingen brengen circa duizend uur per jaar op school door. De school is nog altijd een vast kader, waar sociale en lerende netwerken een belangrijke basis zijn. Langzaam vervaagt een aantal van deze vaste kaders.
Leerlingen brengen circa duizend uur per jaar op school door. De school is nog altijd een vast kader, waar sociale en lerende netwerken een belangrijke basis zijn. Langzaam vervaagt een aantal van deze vaste kaders.
Onderwijsprofessionals zien leerlingen – en ouders – bijna dagelijks en hebben ook een signaleringsfunctie als het gaat om (maatschappelijke) problemen. Een op de negen kinderen uit groep 7 en 8 heeft helaas al meerdere ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt, blijkt uit onderzoek. Een school is echter geen zorginstelling en heeft de expertise van ketenpartners nodig om preventief of handelend op te treden. Kader Primair nam een kijkje bij enkele preventieprojecten waarbij jeugdzorgspecialisten nauw verbonden zijn met scholen. “De specialist is geen nummer op afstand meer, maar heeft een gezicht gekregen.”
Wanneer we inzoomen op kindermishandeling en huiselijk geweld, blijkt dat het vertrouwen dat het onderwijs heeft in de professionele partners rondom de melding minimaal is. Er wordt weinig teruggekoppeld en gemonitord; er is dus nog een wereld te winnen in de samenwerking en afstemming. Tegelijkertijd zien scholen lang niet alles en wordt de meldcode aangescherpt. Een schoolleider: “Je moet het lef hebben om door te pakken en veiligheid boven privacy of klachten van ouders te stellen.” Ouders vormen ook een belangrijke factor bij kansenongelijkheid. Den Haag lanceerde afgelopen najaar een actieplan en alliantie. Het veld reageert: “Het is goed dat er aandacht is voor de begeleiding van laagopgeleide ouders.” Er is ook kritiek, bijvoorbeeld op de financiële ruimte en het geluid van bovenaf. “Het eigenaarschap voor verbetering en ontwikkeling moet in de school en de wijk liggen.” Gelukkig zijn er diverse ‘speedbootjes’ die voor de tanker uit pionieren met wijkverbinding en locatieplannen op basis van de schoolpopulatie.
Leden van de AVS kunnen de Helpdesk bellen met uiteenlopende vragen over vakgerelateerde zaken en hun eigen rechtspositie.
Iedere maand wordt één vraag beantwoord in Kader Primair.
Uit wetsartikelen blijkt dat het in eerste instantie aan de (gescheiden) ouders is om elkaar te informeren over de vorderingen en ontwikkelingen van hun kind. In sommige gevallen is de relatie tussen de ouders echter zo vertroebeld, dat goede onderlinge communicatie niet meer aan de orde is. Dan komt de school in beeld. De AVS Helpdesk raadt scholen aan om beleid te formuleren over informatieverstrekking aan gescheiden ouders. Dit kan door de school worden opgenomen in de schoolgids. Ook bij aanmelding van nieuwe leerlingen is het raadzaam om de juridische status met betrekking tot gezag, omgang en informatievoorziening van ouders in kaart te brengen. Verder kan er op het aanmeldingsformulier standaard worden gevraagd naar namen en adressen van de beide ouders.
Hieronder een overzicht van de wetteksten waaraan de school zich dient te houden:
Adviezen LKC