Home » Vereniging » Ons aanbod » Kader Primair


Kader Primair

Kader Primair behoort tot de beste en meestgelezen maandbladen voor het schoolmanagement in Nederland. En daar zijn we trots op. Kader Primair besteedt zowel aandacht aan de activiteiten van de AVS, als aan de belangrijkste ontwikkelingen in het onderwijsbeleid en op het vakgebied van de schoolleider. Vooral de praktijkgerichte insteek van het blad wordt door schoolleiders bijzonder gewaardeerd.

Bekijk de nieuwste Kader Primair

Academisering in de school
Het thema van deze Kader Primair is: Academisering in de school

Er werken steeds meer ‘academische’ leraren in het onderwijs. Via bijvoorbeeld academische pabo’s – die al vanaf 2012 afgestudeerden leveren – of masteropleidingen aan de universiteit of hogeschool. Maar ook zij-instromers kunnen een academische achtergrond hebben. Hoe gaan schoolleiders om met deze krachten? Stelt het andere eisen aan je manier van leidinggeven? Wat brengt dit specifieke professionele kapitaal met zich mee en hoe kun je het optimaal benutten en inzetten? Welke impact heeft dit op het team?

Het aantal schoolleiders dat zelf een academische achtergrond heeft is klein: zo’n 3 procent volgt een master of heeft deze op zak. Masteropgeleide schoolleiders kunnen een meerwaarde hebben voor de academici in hun team, maar ook omdat de maatschappelijke context van scholen complexer is geworden en er hogere eisen aan het onderwijs worden gesteld. “Een schoolleider met onderzoeksvaardigheden kan samen met academische leraren zorgen dat er zowel evidence baced als practice based wordt gehandeld”, aldus AVS-vicevoorzitter Ingrid Doornbos.

Of academische leraren (in opleiding) zich in hun werk kunnen onderscheiden is mede afhankelijk van de – context van de – school waar zij terechtkomen en de manier waarop de schoolleider hen faciliteert. Dit loopt mede door het lerarentekort lang niet overal even soepel, blijkt uit een rondgang langs studenten en afgestudeerden. Gelukkig zijn er ook goede voorbeelden: “Omdat ik onderzoek wil doen, ben ik daarvoor nu samen met mijn directeur een functie aan het creëren.”

Kader Primair - abonnement

Via onderstaand formulier kunt u een abonnement afsluiten op Kader Primair. Dit abonnement is alleen mogelijk voor niet-directieleden.

Abonnement
Bestelgegevens