Zie deze pagina Klik hier om meer te weten te komen
Waarom niet hier checken pillen-zonder-voorschrift.com
Home » Vereniging » Educatieve reizen » Polen - Krakau

Polen - Krakau

Actuele ontwikkelingen
Foto: Pixabay

Door verschillende leden is de AVS gevraagd een studiereis naar Polen te organiseren. Deze vraag is een rechtstreeks gevolg van de instroom van kinderen uit Poolse gezinnen in een flink aantal Nederlandse scholen. Het ziet er naar uit dat een aantal van deze gezinnen zich permanent vestigen en dat  in de nabije toekomst veel meer Poolse leerlingen onze scholen bevolken.

Deze ontwikkeling roept vele vragen op. Hoe organiseren de Nederlandse scholen de eerste opvang van deze leerlingen? Is het huidige NT-2  onderwijs ook voor deze kinderen geschikt? Wat verwachten de Poolse ouders van de school en hoe communiceert de school hierover met de deze ouders? Wat heeft het Nederlandse onderwijs geleerd van eerdere emigratiestromen?

Tijdens deze studiereis vinden we (mogelijke) antwoorden op deze en andere vragen. Door middel van schoolbezoeken, gesprekken met schoolleiders, leraren en lokale autoriteiten krijgen wij inzicht in de organisatie van het Poolse onderwijs en in de opvoedingsdoelen van ouders en de maatschappij. Een maatschappij die zich snel ontwikkelt, niet in de laatste plaats omdat Polen lid is geworden van de Europese Gemeenschap. Daardoor lijkt de blik van de Polen steeds meer gericht op het Westen, in plaats van het grote Russische buurland waar het land jarenlang onder grote invloed van stond. De woelige geschiedenis (deel van Duitsland en van Oostenrijk, de bezetting onder Napoleon, de Tweede Wereldoorlog, de getto’s en de vernietigingskampen) maakt dat de Polen nu op zoek zijn naar een eigen identiteit of naar de herbevestiging hiervan.  Emigratiepolitiek is een deel van die bredere blik en heeft als doel het verbeteren van de levensstandaard van de inwoners. Dit laatste heeft effect op de contacten met Poolse ouders binnen de Nederlandse scholen en op het aanpassingsvermogen van Poolse leerlingen.

Krakau (Krakòw) is de derde stad van Polen en volgens velen een van de mooiste steden in Midden- Europa. De historische binnenstad, die ongeschonden de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd, staat op de Unesco werelderfgoedlijst. Er is dan ook veel te zien en te ontdekken. Krakau is al meer dan 1000 jaar een bisdom en centrum van religieuze ontwikkeling. De beroemde Wawel kathedraal is een voorbeeld van prachtige renaissance architectuur. De wijk Kazimierz herbergde voor de laatste oorlog een grote Joodse gemeenschap, later werd hier een van de grootste getto’s gevestigd. Krakau is een bruisende studentenstad met internationale allure.   

Een stadsrondrit met gids staat op het programma en in overleg met de groep kan een bezoek worden georganiseerd aan de fabriek van Oscar Schindler, de Jagiellone Universiteit (Copernicus), aan Auschwitz of aan de zoutmijn van Wieliczka.
 

Let op! Dit is een maatwerkreis
Wat is een maatwerkreis?
Voor groepen (bovenschools) directeuren, bestuurders, schoolteams en IB-ers uit het PO en VO kan de AVS studiereizen op maat organiseren. Laat u inspireren door het aanbod in deze brochure, wij denken graag met u mee en stellen een specifiek reisprogramma samen. Afhankelijk van de gekozen bestemming en het thema zijn reizen gedurende het hele schooljaar te realiseren, met ervaren AVS-reisleiding. Wel moet rekening gehouden worden met de vakantieperiode in de verschillende landen, die veelal afwijkt van die in Nederland. Programma en kosten leggen we na goed overleg vast. Een voorbereidende bijeenkomst op locatie voor de hele groep is vast onderdeel van het aanbod. Heeft u nog vragen of wilt u een offerte op maat? Neem gerust contact op met Marina Vijlbrief of Monique Duparant, tel. 030-2361010 of reizen@avs.nl.

Informatie

Soort reis

Maatwerk reis


Kosten

Leden Circa € 1340 Niet leden Circa € 1440
Op basis van logies, ontbijt en diner.

Inbegrepen

vliegreis, hotelovernachtingen op basis van tweepersoonskamer en ontbijt, drie diners, culturele excursies, schoolbezoeken en AVS-reisleiding


Niet inbegrepen

toeslagen, niet genoemde maaltijden, drankjes en fooien, uitgaven van persoonlijke aard


Toeslag 1 persoons kamer

ongeveer 130 euro


Maximaal aantal deelnemers

minimaal 15 personen


Informatiebijeenkomst

Nog niet bekend

Inschrijven

Voor meer informatie over maatwerkreizen, denkt u aan het programma, de ontmoetingen, de reismogelijkheden (welk seizoen bijvoorbeeld) en een kostenindicatie neemt u contact op met Marina Vijlbrief, tel. 030-2361010 of reizen@avs.nl.