banner-congres-2020-najaar.png

Motivatie, teambuilding en samenwerkingAfsluiting
 Foppe de Haan

Foppe de Haan is een van de meest ervaren voetbaltrainers van Nederland. Als succesvolle coach weet hij veel van motivatie, teambuilding en samenwerking.

Een goede leidinggevende houdt koers en maakt medewerkers ‘medeplichtig’. Echte aandacht voor het team en de dag of week even nabespreken, zijn daarbij cruciaal. Als je leiding geeft moet je visie duidelijk zijn. Als het met de prestaties minder gaat, dan bespreek je dat met de teamleden.
 
Als het team zich betrokken voelt, dan loop je met zijn allen achter hetzelfde doel aan.  Een goed team is een veilig team, waarin mensen mogen zijn wie zij zijn en hun kwetsbare kanten durven laten zien. Een team waarin je elkaar kent en steunt, waarin je niet wordt aangevallen en elkaar niet afvalt.

Foppe ziet de schoolleider ook als een coach. “Hij heeft te maken met verschillende leerkrachten en die moeten allemaal dezelfde kant op willen. Het is de taak van de schoolleider om te zien wat er binnen de school gaande is, wat er leeft. Ook informeert hij mensen en geeft hij de gelegenheid om een eigen inbreng te leveren. En hij kijkt hoe hij van het team een hecht team maakt: hoe maak je elkaar sterk?”

“Onderwijs is topsport”, meent De Haan. “Als je de kenmerken van topsport op het onderwijs legt, dan betekent het dat je altijd onderweg bent naar ‘beter worden’. Je zult je altijd moeten blijven ontwikkelen: je hebt geen keus, want anders raak je achter.”
Foppe de Haan bracht SC Heerenveen naar de eredivisie-subtop, behaalde kampioenschappen met Jong Oranje en stond de Oranje Leeuwinnen bij tijdens het gewonnen Europees Kampioenschap in 2017. De Haan gaf als twintiger gymles op basisscholen in Enschede en Akkrum. Later was hij docent aan het Cios in Heerenveen.