header-avs-congres2019.png

28. Groepsdynamisch werken bij veranderingsprocessen


Pia Umans


Workshop
 Pia Umans

Groepen hebben een cognitieve en een emotionele structuur. Keuzes in veranderingsprocessen binnen de school(organisatie) lijken vaak uit de cognitieve structuur te komen, maar of deze veranderingen werkelijk tot resultaat komen, hangt af van de emotionele structuur. Bewustwording van de emotionele structuur van onszelf en die van de groep geeft inzicht om tot duurzame besluiten te komen. Waar ben jij bang voor, waar is de groep bang voor? Maar ook, waar word jij blij van en waar wordt de groep enthousiast van?

Om effectief in groepen te kunnen werken, is inzicht in de werking van zowel de cognitieve als de emotionele structuur nodig. Tegelijkertijd is elk veranderingsproces omgeven door onzekerheden. Ook daarmee heb je als leider om te gaan. Vanuit de Transactionele Analyse, een krachtige benadering om mensen zelfstandiger te laten leren, denken en handelen, geven we inzicht in de dynamiek van verandering. Breng je eigen casuïstiek in!
Pia Umans is directeur en oprichter van Plata Onderwijs. www.plataonderwijs.nl. Ze is hoofddocent van de Leergang Veranderen met Transactionele Analyse van het AVS Centrum Educatief Leiderschap. www.avs.nl/cel/veranderprocessen