07. Gespreid leiderschap: elkaar invloed gunnen voor vernieuwing

Workshop
 Stefan van Langevelde , Anita Michgelsen

Gespreid leiderschap in de school betekent dat iedereen invloed kan uitoefenen op de school en het onderwijs. Leiderschap verwerf je niet vanuit een positie of functie, maar op basis van expertise en affiniteit. Dit is een sterke voedingsbodem voor verbetering, vernieuwing en werkplezier.
Steeds meer schoolleiders en leraren hebben belangstelling voor de opvattingen van gespreid leiderschap en vragen zich af: hoe kunnen wij dit vormgeven in onze school?
Onlangs is hierover het boek ‘Gespreid leiderschap in het onderwijs - Elkaar invloed gunnen voor vernieuwing’ uitgekomen. Tijdens deze workshop verkennen de redacteurs van dit boek met de deelnemers wat gespreid leiderschap is, welke spanningen het oproept met formeel leiderschap en hoe je in de praktijk handen en voeten kunt geven aan gespreid leiderschap.
Stefan van Langevelde en Frank Hulsbos zijn onderwijsadviseurs bij Academie voor gespreid leiderschap en auteurs van het boek Gespreid leiderschap in het onderwijs. www.gespreidleiderschap.nl