Zie deze pagina Klik hier om meer te weten te komen
Waarom niet hier checken pillen-zonder-voorschrift.com
Home » Artikelen » Bovenwettelijke uitkeringen, energiedrankjes, school­zwemmen, plofklassen, excellente scholen en luxeverzuim
AVS in de pers

Bovenwettelijke uitkeringen, energiedrankjes, school­zwemmen, plofklassen, excellente scholen en luxeverzuim

AVS-voorzitter Petra van Haren kwam op 8 januari aan het woord in Trouw over de deal die het kabinet wil maken als het gaat om het verhogen van de lerarensalarissen in het primair onderwijs. In ruil daarvoor wil het kabinet dat de sector in de cao-onderhandelingen de bovenwettelijke regelingen versobert. Bij eerdere cao-onderhandelingen is echter bewust gekozen voor een sociaal vangnet. Van Haren: “Daar is veel voor te zeggen. Wanneer een school een leerkracht moet ontslaan, is het moeilijk een herplaatsing te bieden omdat er weinig andere functies zijn op basisscholen. Verder heeft ontslag vaak te maken met dalende leerlingenaantallen, waardoor het moeilijk is om elders in de regio werk te vinden. Ten slotte is de opleiding tot leerkracht zo specifiek dat omscholen tijd kost.”
Het ANP vroeg Van Haren op 15 januari naar de lobby van artsen om ongezonde energiedrankjes voor kinderen beneden de 18 jaar te verbieden. Scholen doen volgens haar al veel om gezond leven te promoten (Gezonde School, Alles is gezondheid), maar het is vooral een taak van de ouders. Wel kunnen scholen eventueel afspraken maken met de MR en oudercommissie over wat er mee naar school mag.
De AVS-voorzitter laat in het Algemeen Dagblad van 17 januari weten dat de nieuwe, aangescherpte afspraken rondom de veiligheid bij schoolzwemmen tragische incidenten kunnen voorkomen. “Dit maakt veel helderder wie wanneer verantwoordelijk is.” Bovendien moet het protocol elk jaar opnieuw op tafel komen met alle leraren en zwembadmedewerkers. “Daar moet de schoolleider voor zorgen. Dan kan niemand meer zeggen: dat wist ik niet.”
RTL Nieuws raadpleegde Van Haren op 19 januari over cijfers van OCW dat basisschoolklassen kleiner zijn geworden en het aantal plofklassen licht gedaald. “We willen precies weten hoe deze cijfers tot stand zijn gekomen. Daar zijn verschillende berekeningen voor. De AVS krijgt namelijk nog altijd meldingen van klassen waarin 35 tot 40 kleuters bij elkaar zitten.”
Naar aanleiding van de uitreiking van de jaarlijkse predicaten Excellente school gaf de AVS-voorzitter in de Volkskrant van 23 januari aan het concept kritisch te volgen. “Sinds het predicaat Excellent bestaat, dreigt een goede school niet meer goed genoeg te zijn.” Van Haren liet zich ook uit over het predicaat op 26 januari bij Omroep Gelderland Radio en TV.
Over de manier van beboeten van ouders bij luxeverzuim kwam de AVS-voorzitter op 2 februari aan het woord op BNR Nieuwsradio.
 
 

Gepubliceerd op: 6 februari 2018

Verschenen in

Doelgroep(en)

Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs

 

Deel dit artikel

De jaartaak in het primair onderwijs (Nieuwe versie juni 2019)