Home » Artikelen » Wijziging Belastingdienst bij eerder ouderdomspensioen

Wijziging Belastingdienst bij eerder ouderdomspensioen

Als een werknemer tussen zijn 60een vijf jaar vóór zijn AOW-gerechtigde leeftijd zijn ouderdomspensioen laat ingaan, dan gelden er vanaf 1 juli 2016 nieuwe regels van de Belastingdienst.

In gesprekken met werknemers over ingang van het pensioen meer dan vijf jaar vóór de AOW-leeftijd, moet u rekening houden met het gewijzigde beleid van de Belastingdienst.
De werknemer kan alleen zijn ouderdomspensioen laten ingaan als hij voor hetzelfde percentage dat hij pensioen opneemt (minimaal) minder gaat werken. Hij moet dit bevestigen in een zogenoemde ‘intentieverklaring’. Deze intentieverklaring is opgenomen in het aanvraagformulier ‘Met pensioen gaan’.
De nieuwe regels gelden voor iedereen die eerder dan vijf jaar dan de AOW-leeftijd gedeeltelijk of geheel met pensioen gaat.

Als de werknemer bij het ABP pensioen aanvraagt, ontvangt hij de intentieverklaring bij de aanvraag. Hij verklaart daarmee dat hij niet meer pensioen aanvraagt dan waarvoor hij minder gaat werken. En dat hij niet van plan is om die uren in toekomst weer te gaan werken. De intentieverklaring is opgenomen in het aanvraagformulier dat hij moet ondertekenen om het pensioen te kunnen laten ingaan.

De Belastingdienst kan controle uitoefenen op het niet ondertekenen van de verklaring en een boete opleggen aan de werknemer.

Gepubliceerd op: 29 augustus 2016
Neem contact op met de AVS Helpdesk

Vermeld altijd uw lidmaatschapsnummer als u contact opneemt met de Helpdesk.

Leden van de AVS kunnen de Helpdesk bellen met uiteenlopende vragen over vakgerelateerde zaken. Iedere maand wordt één vraag beantwoord in Kader Primair.

Bereikbaarheid

Heb je een vraag? De AVS Helpdesk staat voor je klaar!
Je kunt het beste een mail sturen naar helpdesk@avs.nl. Voor acute zaken blijven de adviseurs van de helpdesk de komende tijd op werkdagen telefonisch bereikbaar van 9.30 tot 16.30. Je kunt gewoon naar de AVS bellen en wordt dan doorverbonden met een adviseur die thuis werkt. Tel: 030-2361010

Thema's

Doelgroep(en)

Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs

 

Deel dit artikel

Goed onderwijs, goede MR (8e herziene uitgave september 2019)