Home » Artikelen » Website voor eerste hulp bij digitaal pesten

Website voor eerste hulp bij digitaal pesten

Kinderen, jongeren, ouders en leraren kunnen vanaf heden terecht op de website www.digitaalpesten.nl voor eerste hulp bij digitaal pesten. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Kinderombudsman Marc Dullaert lanceren met deze website een platform tegen cyberpesten.
 
Op het platform tegen cyberpesten is er voor leerlingen een forum ingericht om met andere jongeren over hun ervaringen te kunnen praten. Ook is er een functie waarmee direct hulp verkregen wordt om het online pesten te stoppen. Het platform is er ook voor de bewustwording van ouders en leraren. Zij kunnen op de website terecht voor voorbeelden en tips om digitaal pesten tegen te gaan. Staatssecretaris Dekker: “Pesten is onacceptabel, in elke situatie. Kinderen die online gepest worden, moeten weten dat ze er niet alleen voor staan. Het platform tegen cyberpesten biedt kinderen een helpende hand.”

Onzichtbare pesterijen
Een op de vijf jongeren in Nederland is het slachtoffer van cyberpesten, bleek onlangs nog uit onderzoek. Het onderzoek geeft ook aan dat cyberpesten steeds vaker voorkomt en dat de impact op het leven van gepeste scholieren vele malen groter is dan ‘gewoon’ pesten. Door de anonimiteit van het internet worden de grenzen van de pester verlegd. Cyberpesten gaat daardoor vaak verder dan ‘gewoon’ pesten. Ouders en leraren zijn zich vaak minder bewust van de manier waarop kinderen elkaar via sociale media pesten doordat cyberpesten niet direct zichtbaar is. De website www.digitaalpesten.nl is gemaakt in opdracht van het ministerie van OCW.
 
Onderzoek
In maart vorig jaar presenteerden Dullaert en Dekker een gezamenlijk plan van aanpak tegen pesten. Behalve dit platform is een belangrijk onderdeel van het plan dat scholen verplicht worden om pesten aan te pakken en daarbij te kiezen voor een bewezen effectieve methode. Experts onderzoeken de methodes op dit moment, onder begeleiding van het Nederlands Jeugd Instituut. In mei worden de resultaten verwacht.
 
Meer informatie over het plan van aanpak: www.rijksoverheid.nl

Gepubliceerd op: 8 mei 2014
Let op!
Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Thema's

Doelgroep(en)

Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs

 

Deel dit artikel

Schoolleidersagenda 2020/2021