Home » Artikelen » Voortgezet onderwijs staat er financieel slecht voor

Voortgezet onderwijs staat er financieel slecht voor

De financiële situatie van het voortgezet onderwijs is allerminst rooskleurig te noemen. “Middelbare scholen staan op de rand van de afgrond.” Dat meldde het Algemeen  Dagblad (AD) zaterdag 8 december in haar krant.

Volgens de krant staan bijna alle scholen in het voortgezet onderwijs in het rood. Voorzitter van de VO-raad Sjoerd Slagter stelt dat tussen de 70 en 90 procent van de besturen de gestegen kosten niet meer op kan brengen. Gevreesd wordt dat het grote gevolgen zal hebben voor zowel docenten als leerlingen: docenten worden ontslagen en de klassen worden groter. “Dit gaat ten koste van de onderwijskwaliteit” aldus Slagter.
De VO-raad waarschuwt al langere tijd dat de scholen het moeilijk hebben. De bezuinigingen van het oude kabinet, de hoge personeelskosten en de gestegen energielasten en btw-tarief, zorgen ervoor dat de financiële situatie van de scholen steeds penibeler wordt. Het eigen vermogen van alle middelbare scholen in Nederland is in drie jaar tijd gedaald van 110 miljoen naar 30 miljoen euro. Slagter: “Besturen kunnen niet anders dan interen op hun reserves en fors bezuinigen op lessen en leraren."

Primair onderwijs
AVS-voorzitter Ton Duif vreest dat ook het primair onderwijs niet wordt ontzien: “De problemen doen zich niet alleen voor in het voortgezet onderwijs. Door dezelfde bezuinigingen en omstandigheden staat het water ook bij veel basisschoolbesturen aan de drempel. De verwachte stijging van de pensioenpremies maakt het nog erger. Ook de krimp situatie maakt het voor veel besturen steeds moeilijker het hoofd boven water te houden.”
 

Gepubliceerd op: 11 december 2012
Let op!
Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Doelgroep(en)

Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs

 

Deel dit artikel

Zicht op pensioen (Herziene versie maart 2018)