Home » Artikelen » Verlaging pensioenen komt dichterbij
Dekkingsgraad nog ontoereikend

Verlaging pensioenen komt dichterbij

Het ziet er naar uit dat de voorgenomen verlaging van de pensioenen dichterbij komt. Dat zegt Henk Brouwer, bestuursvoorzitter van het ABP, pensioenfonds voor overheid en onderwijs.

De dekkingsgraad is, ondanks een stijging van 90 naar 97 procent in het derde kwartaal, nog altijd ontoereikend. Dit betekent dat de voorgenomen verlaging van de pensioenen met 0,5 procent in april 2013 - en mogelijk een nieuwe aankondiging voor 2014 - dichterbij komt. Om dit te voorkomen moet de dekkingsgraad aan het eind van dit jaar 100 procent zijn, maar gezien de ontwikkelingen verwacht het ABP niet dat de rente nog verder zal stijgen. “Ik vind dat een moeilijke boodschap om te brengen richting onze deelnemers”, aldus Brouwer.
De stijging van de dekkingsgraad komt deels door het behaalde beleggingsrendement, deels door een lichte stijging van de marktrente en de invoering  van nieuwe rekenregels door de overheid.

Meer informatie: www.abp.nl
 

Gepubliceerd op: 24 oktober 2012
Let op!
Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Verschenen in

Thema's

Doelgroep(en)

Primair onderwijs

 

Deel dit artikel

Zicht op pensioen (Herziene versie maart 2018)