Home » Artikelen » Veel agressie tegen conciërges

Veel agressie tegen conciërges

Ruim een derde van het onderwijsondersteunend personeel in het primair en voortgezet onderwijs heeft te maken met fysieke agressie van leerlingen. Dit blijkt uit onderzoek van CNV Onderwijs onder zo’n duizend medewerkers.

CNV Onderwijs noemt de resultaten ‘ronduit schokkend’.  Volgens het onderzoek zegt 80 procent van het onderwijsondersteunend personeel – onderwijsassistenten, conciërges en administratief personeel – nogal eens uitgescholden te worden, variërend van ‘bitch’ tot ‘wijf, ik bijt je kop eraf’. Een op de drie medewerkers krijgt te maken met fysiek geweld. Zo worden auto’s van medewerkers door leerlingen beschadigd en personeel mishandeld. Niet alleen leerlingen maken het het ondersteunend personeel lastig, ook ouders maken zich schuldig aan scheldpartijen.

Verruwing
AVS-voorzitter Ton Duif constateert dat de verruwing in de maatschappij ook niet aan scholen voorbij gaat: “Scholen zullen hier streng tegen moeten optreden. Bij leerlingen in opvoedkundige zin, bij ouders in bestraffende zin.”

Duif: “Gelukkig geven veel conciërges aan dat zij zich heus wel veilig voelen.” Uit het onderzoek blijkt namelijk dat medewerkers de veiligheid op school zeer hoog waarderen: persoonlijke veiligheid met een 7,9, de algemene veiligheid op school krijgt een 7,7.
 

 

Downloads en links
Gepubliceerd op: 25 oktober 2012
Let op!
Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Verschenen in

Thema's

Doelgroep(en)

Primair onderwijs

 

Deel dit artikel

ABC van de CAO PO 2019-2020