Home » Artikelen » Slob heeft begrip voor problemen, niet meer geld

Slob heeft begrip voor problemen, niet meer geld

Vele leraren en schoolleiders zijn op 29 november naar Amsterdam gekomen voor de meet-up met minister Slob.  “In wat er via #askarie de afgelopen tijd naar mij toe is gekomen zit ook een stuk wanhoop waar scholen en leraren zich in bevinden. Dat raakt mij”, zegt hij.  Vooral de schoolleiders in de zaal lieten van zich horen.

“Als een van de leerkrachten ziek is, zien de kinderen vijf verschillende mensen voor de klas”, zegt schoolleider Mieke Duvalois. “We hebben goede onderwijsassistenten en ondersteuners nodig.” Zij geeft aan dat als er problemen zijn in de maatschappij, dat altijd het onderwijs wordt genoemd als plek om het op te lossen. Minister Slob is het met haar eens dat alles op het bordje van het onderwijs terechtkomt. “Dat gaan we aanpakken. We gaan ook voorzieningen treffen om mensen in het onderwijs te krijgen.”
Als de minister denkt dat het probleem van het lerarentekort alleen in de grote stad speelt heeft hij het verkeerd, merkt een schoolleider uit Urk op. “Ik moet morgen dertig kinderen naar huis sturen.” Er wordt bij Slob op aangedrongen dat hij ervoor gaat zorgen dat de 450 miljoen voor werkdrukverlaging, die uiteindelijk pas in 2022 beschikbaar komt, al in 2018 kan worden benut.

Dubbele gevoelens
Al bij de start van de meet-up zei de minister: “Ik vind het gaaf om hier te zijn, maar aan de financiën kan ik niks doen. Ik sta hier daarom met dubbele gevoelens.” Later gaf hij aan dat de stappen die hij kan zetten zo snel mogelijk zal doen. “Ik kan het bedrag voor salarissen niet groter maken, maar de sociale partners zouden kunnen onderhandelen om de loonschalen sneller omhoog te laten gaan. Er zullen aan de cao-tafel keuzes gemaakt moeten worden. ”Er is waardering dat Slob het gesprek is aangegaan met leerkrachten, schoolleiders, bestuurders en ondersteuners, maar teleurstelling dat de minister niet meer toezeggingen doet.

Ingrid Doornbos, vice-voorzitter van de AVS: “Schoolleiders hebben fantastisch leiderschap getoond door tijdens de meet-up massaal op te komen voor de belangen van hun teams. Wij komen op voor de schoolleiders. Behalve lagere werkdruk en betere beloning gaan we voor meer ondersteuners en ruimte voor innovatie en schoolontwikkeling.”

Gepubliceerd op: 30 november 2017

Doelgroep(en)

Primair onderwijs

 

Deel dit artikel

Integrale Kindcentra, handboek voor directeuren en bestuurders