Zie deze pagina Klik hier om meer te weten te komen
Waarom niet hier checken pillen-zonder-voorschrift.com
Home » Artikelen » Slob: Leerlingen moeten zelf aangeven als de toetsdruk te hoog is

Slob: Leerlingen moeten zelf aangeven als de toetsdruk te hoog is

De druk die leerlingen ervaren door schoolwerk is de afgelopen jaren toegenomen. Dat vindt minister Slob van Onderwijs zorgelijk. Hij vindt dat scholen en ouders de verantwoordelijkheid hebben om deze druk te beperken. Ook de leerling zelf kan het bespreekbaar maken bij de docent, team- of afdelingsleider. Dat schrijft de minister in zijn reactie op schriftelijk gestelde vragen van Tweede Kamerlid Kirsten van den Hul (PvdA).

Van den Hul signaleerde dat scholieren in de media (NOS Stories) klagen over de hoeveelheid toetsen, vaak meer dan volgens de eigen schoolregels is toegestaan. In het leerlingenstatuut, dat scholen verplicht moeten opstellen, staan de regels over het maximaal aantal toegestane toetsen per dag.

Uit onderzoek door het Trimbos Instituut blijkt dat het aantal leerlingen dat stress ervaart door schoolwerk de afgelopen vier jaar is gestegen: van 28 procent van de leerlingen in 2014 naar ruim 35 procent in 2017. Slob noemt dat een ‘opvallende en zorgelijke toename’.

Volgens de minister is het de verantwoordelijkheid van ouders en scholen om deze druk te beperken en het welzijn van leerlingen te bevorderen. Daarvoor is het leerlingenstatuut bedoeld. Daarnaast is het ook de verantwoordelijkheid van de leerling zelf om aan te geven als de toetsdruk te hoog is. Ze kunnen dit bespreken met de betreffende docenten of de verantwoordelijke team- of afdelingsleider, aldus Slob. Ze kunnen er ook aandacht voor vragen via de leerlingenraad of de Medezeggenschapsraad. Als dit niet leidt tot een betere toetsenplanning, kunnen leerlingen een officiële klacht indienen. Hoe dat moet, dient in de schoolgids te staan.

Downloads en links
Gepubliceerd op: 2 mei 2019

Doelgroep(en)

Voortgezet onderwijs

 

Deel dit artikel

Zicht op pensioen (Herziene versie maart 2018)