Zie deze pagina Klik hier om meer te weten te komen
Waarom niet hier checken pillen-zonder-voorschrift.com
Home » Artikelen » Slob erkent vervangingsproblematiek
Actieweek #wijschoolleiders niet (te) vervangen! volop in media en vragenuurtje Tweede Kamer

Slob erkent vervangingsproblematiek

Minister Slob heeft begrip voor scholen die kinderen naar huis sturen omdat de leerkrachten ziek zijn. “De uiterste optie is dat men klassen een dag naar huis stuurt”, zei Slob op 5 februari tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Op 4 februari stuurde de AVS een brief naar de onderwijswoordvoerder in de Tweede Kamer over het gegeven dat vervanging zoeken een steeds onmogelijker taak wordt voor schoolleiders. En dat velen van hen daarom in de week van 4 februari actievoerden.

Volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft het onderwijs niet met tijdelijke, maar met structurele personeelstekorten te maken. Daarom vindt hij dat er meer geld voor onderwijs vrijgemaakt moet worden om het vak van leerkracht aantrekkelijker te maken. Een hogere uitgave dan het kabinet nu beschikbaar heeft gesteld is daarvoor nodig.

Slob bevestigt dat scholen voor een zware taak staan. “Zeker in deze tijd, waarin ook nog eens de griep rondgaat, is het moeilijk om vervanging te regelen.” De poule met vervangers is de afgelopen twee jaar leeggelopen omdat, vanwege het lerarentekort, veel tijdelijke krachten een vaste aanstelling hebben gekregen. Nu moeten schoolleiders andere wegen bewandelen om vervanging te zoeken. “Een ongelooflijke zware taak”, aldus Slob. De minister wil het tekort aan tijdelijke krachten onder andere opvullen met zij-instromers en thuiszitters met een bevoegdheid. Kinderen, in het uiterste geval, een dag naar huis sturen, vindt de minister niet wenselijk. Maar de wet biedt wel wat ruimte voor die uitzonderingen, aldus Slob.

Peiling AVS
Uit peilingen onder circa 1400 schoolleiders die de AVS onlangs afnam, blijkt dat 80 procent van de schoolleiders in de afgelopen weken vervanging moest zoeken, voor merendeels zieke leerkrachten. In 11 procent van de gevallen gaat de schoolleider zelf maar voor de klas staan. De peilingen vonden plaats voorafgaand aan de actieweek #wijschoolleiders niet (te) vervangen!, die van 4 tot en met 8 februari plaatsvond.

Groot schoolleiderstekort, werkdruk en salaris
Op dit moment is het zoeken van vervanging voor schoolleiders een steeds onmogelijker taak aan het worden, waarbij de tijdsinvestering en de stress die dit veroorzaakt afbreuk doet aan het vervullen van de kerntaken door de schoolleiding: het waarborgen van onderwijskwaliteit en -continuïteit, het faciliteren en ondersteunen van leraren om hun werk goed te kunnen doen en professioneel invulling geven aan de 32 beleidsvelden waar de schoolleider verantwoordelijk voor is.
De actie #wijschoolleiders niet (te) vervangen! van de AVS en CNV Schoolleiders was een scherpe en indringende keuze om duidelijk te maken dat er een groot en groeiend tekort aan schoolleiders is. Een tekort dat aangepakt moet worden en waar de politiek zich hard voor zou moeten maken. Er doet zich op dit moment een crisis voor in het primair onderwijs die alleen opgelost kan worden met structurele extra investeringen. De werkdruk van schoolleiders moet verlaagd worden door voldoende administratieve ondersteuning en een conciërge in de school. De financiering hiervan moet niet komen uit de budgetten voor onderwijs. Dit vraagt om extra investeringen. Daarnaast is het nodig dat de salarissen passend worden gemaakt voor de complexiteit van de functie van (adjunct)directeur.
De actie leverde een enorme hoeveelheid media-aandacht op.


 

Downloads en links
Gepubliceerd op: 7 februari 2019

Doelgroep(en)

Primair onderwijs

 

Deel dit artikel

Naar andere schooltijden, en dan? (Herziene versie september 2019)