Home » Artikelen » Ruim een derde basisscholen doet mee aan Nationale Buitenlesdag

Ruim een derde basisscholen doet mee aan Nationale Buitenlesdag

Dit jaar doet een recordaantal scholen mee aan de Nationale Buitenlesdag op dinsdag 2 april: meer dan 2650 scholen. Een uitdagende buitenles stimuleert beweging en zorgt ervoor dat kinderen zich daarna beter kunnen concentreren in de klas. Kinderen zelf beoordelen buitenlessen met een 8,8.

Met de Nationale Buitenlesdag, die dit jaar voor de vierde keer plaatsvindt, willen initiatiefnemers Jantje Beton en IVN Natuureducatie leerkrachten stimuleren meer buitenles te geven. Uit onderzoek in 2018 bleek al dat leerkrachten enthousiast zijn: maar liefst 89 procent wil vaker buitenles geven en ruim 90 procent verwacht op lange termijn leeropbrengsten bij de kinderen.

Kinderen zelf geven aan meer plezier in de lessen te ervaren en het fijn te vinden dat ze meer kunnen bewegen. Ze beoordelen buitenlessen met een 8,8. Dat blijkt uit recent onderzoek van ResCon onder 400 basisschoolkinderen. In de 1-op-1 gesprekken zeggen leerlingen ook de lesstof beter te onthouden. De meerderheid van de ondervraagde kinderen zegt een keer per week buiten les te willen hebben.

Bewegingsonderwijs
Te veel kinderen bewegen veel te weinig en het beweegaanbod is beperkt. Die harde conclusie staat in een rapport van de Onderwijsraad, de Sportraad en de raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Daarnaast staat in het verslag van De Inspectie van het Onderwijs ‘de Staat van het Onderwijs 2017' dat de prestaties van leerlingen op bewegingsonderwijs, natuur en sociale vaardigheden zijn lager dan jaren geleden. Buitenlessen kunnen bijdragen om dit weer te verbeteren.

Amika Singh is bewegingswetenschapper, verbonden aan het Mulier Instituut, en ambassadeur van de Nationale Buitenlesdag 2019. Volgens haar zijn buitenlessen goed voor kinderen, ook omdat er tegenwoordig veel te doen is over motorische vaardigheden bij kinderen.

Downloads en links
Gepubliceerd op: 1 april 2019

Verschenen in

Doelgroep(en)

Primair onderwijs

 

Deel dit artikel

Integrale Kindcentra, handboek voor directeuren en bestuurders