Zie deze pagina Klik hier om meer te weten te komen
Waarom niet hier checken pillen-zonder-voorschrift.com
Home » Artikelen » Recht op doorstroom havo naar vwo wordt wettelijk geregeld

Recht op doorstroom havo naar vwo wordt wettelijk geregeld

Havo-scholieren krijgen een uniform recht om door te stromen naar het vwo. Minister Slob van Onderwijs wil daarvoor de wet wijzigen, zodat iedere leerling met potentie een eerlijke en gelijke kans krijgt om door te stromen. Het Landelijke aktie komitee scholieren (LAKS) is blij met deze aankondiging. De scholierenorganisatie vindt het belangrijk voor een doorlopende leerlijn en het wegnemen van verschillen tussen scholen.

Op dit moment hanteren scholen verschillende toelatingseisen. Sommige scholen hanteren bijvoorbeeld de eis dat leerlingen gemiddeld een 7,5 hebben. Andere scholen hanteren weer een motivatie-eis of hebben helemaal geen aanvullende toelatingseisen om tot het vwo toegelaten te worden.

“Iedere havist verdient een eerlijke kans om na het behalen van een havo-diploma door te stromen naar het vwo. Alle leerlingen verdienen de kans om het maximale uit zichzelf te halen. Ook als je bijvoorbeeld wat later bloeit dan je klasgenootjes”, aldus minister Slob over de wet die volgens planning in schooljaar 2020/ 2021 in gaat. De verschillen tussen have en vwo kunnen ervoor zorgen dat leerlingen die de overstap gemaakt hebben, uitvallen op het vwo. Daarom worden mogelijkheden onderzocht om leerlingen hierop goed voor te bereiden. En van die mogelijkheden is een uniforme toelatingseis.

LAKS, dat al een aantal jaren voor een doorstroomrecht pleit, geeft aan dat een uniform recht een einde maakt aan de grote verschillen tussen de toelatingseisen die scholen nu stellen. Het LAKS gaat bij scholieren peilen wat volgens hen goede eventuele aanvullende eisen voor de doorstroom zijn. De scholierenorganisatie vindt het belangrijk dat ook de ‘laatbloeiers’ door een doorstroomrecht makkelijker naar een volgend niveau stromen.

Downloads en links
Gepubliceerd op: 10 januari 2019

Doelgroep(en)

Voortgezet onderwijs

 

Deel dit artikel

Naar andere schooltijden, en dan? (Herziene versie september 2018)