Zie deze pagina Klik hier om meer te weten te komen
Waarom niet hier checken pillen-zonder-voorschrift.com
Home » Artikelen » PO in Actie wil staken

PO in Actie wil staken

De actievoerende leraren in het basisonderwijs die strijden voor een hoger salaris en lagere werkdruk willen een week lang de scholen sluiten. Dit zou de grootste onderwijsstaking ooit zijn. Dit meldt het AD. De AVS vindt staken “een uiterste middel”.

,,De actiebereidheid is groter dan ooit tevoren", zegt Jan van de Ven, leraar in Overloon en woordvoerder van actiecomité PO in Actie. ,,Als onze noodkreet niet wordt gehoord, er in het regeerakkoord geen extra geld komt voor de basisscholen, gaat de boel echt plat. Vermoedelijk in september, en dan niet in een week die fijn aansluit op de vakantie." De AVS is het eens met de uitgangspunten van PO in Actie: “er moet meer geïnvesteerd worden in onderwijs”, aldus AVS-voorzitter Petra van Haren. Tegelijkertijd geeft zij aan dat staken een uiterste middel is. “We hopen dat er  vanuit keuzes in het nieuwe regeerakkoord geen aanleiding is om deze weg in te moeten slaan.”

Bij PO in Actie hebben zich sinds begin maart ruim 36.000 juffen en meesters uit heel Nederland aangesloten. Uit een deze week gehouden peiling onder zo'n 7.000 leraren, blijkt dat 97 procent bereid is te staken. Ook een door de AOb afgenomen enquête onder ruim 5.000 onderwijsmedewerkers geeft aan dat 91 procent bereid is actie te voeren als een nieuw kabinet onvoldoende investeert in onderwijs.

De AVS tekende onlangs samen met andere onderwijsbonden én koepelorganisatie PO- Raad het manifest van PO in Actie, getiteld 'Vijf voor twaalf, primair onderwijs verdient beter'. Daarin spreken alle betrokken organisaties af om samen werk te maken van een hoger lerarensalaris en een lagere werkdruk. Dit manifest is dinsdagmiddag 18 april aan de Kamercommissie onderwijs aangeboden. 

Woordvoerder PO in Actie Jan van de Ven: "Het is Code Rood voor het primair onderwijs. Er moet extra geld bij. Het is 5 voor 12. Dit Manifest is niet zomaar een oproep, maar een noodkreet. We vrezen voor de toekomst van het primair onderwijs en ons vak. Het lerarentekort loopt op, klassen worden naar huis gestuurd, omdat er geen vervangers te vinden zijn. Het houdt een keer op. Waarom heeft het voortgezet onderwijs tot 20 procent meer salaris? Dit heeft niemand ons kunnen uitleggen. Het is een blinde vlek, onvindbaar op de politieke agenda. We eisen meer salaris. Als u daadwerkelijk iets om ons funderend onderwijs geeft, dan is dit het moment om voor ons te kiezen." Als het volgende kabinet niet ingaat op de eisen van PO In Actie, volgt er mogelijk dus een staking in het primair onderwijs.

Downloads en links
Gepubliceerd op: 13 april 2017

Thema's

Doelgroep(en)

Primair onderwijs

 

Deel dit artikel

Op naar een integrale aanpak (Ontschotting in het sociale domein)