Zie deze pagina Klik hier om meer te weten te komen
Waarom niet hier checken pillen-zonder-voorschrift.com
Home » Artikelen » 'Plezier op school' helpt bij sociale angst en pesten
Zomertraining aanstaande brugklassers

'Plezier op school' helpt bij sociale angst en pesten

De training 'Plezier op school' maakt onzekere en weinig weerbare kinderen sociaal vaardiger waardoor ze minder gepest worden. Negatieve gedachten nemen ook af. Dat blijkt uit onderzoek waarop Saskia Mulder eind oktober is gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht.

Sociaal angstige kinderen zijn bang voor afwijzing, sociaal onhandig, niet assertief en niet weerbaar. Eerder onderzoek toont de relatie aan tussen sociale angst en gepest worden, maar niet alle sociaal angstige kinderen worden gepest. Wie extravert of vriendelijk is, loopt minder risico.
'Plezier op school' is een zomercursus voor aanstaande brugklassers. Mulder onderzocht bij 374 kinderen van gemiddeld 12 jaar of de training helpt om sociaal vaardiger te worden en minder negatieve gedachten te hebben. 184 kinderen volgden de training, 190 niet. Deelnemers, ouders, leerkrachten en klasgenoten rapporteerden over resultaten. Mulder concludeert dat de training voor jongens en meisjes gunstige effecten heeft. Het grootste effect was te zien bij jongens met veel emotionele problemen.

Gepubliceerd op: 5 november 2014

Doelgroep(en)

Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs

 

Deel dit artikel

Zicht op pensioen (Herziene versie maart 2018)