Home » Artikelen » Pesters populairder op middelbare dan op basisschool
Promotieonderzoek

Pesters populairder op middelbare dan op basisschool

In het voortgezet onderwijs zijn leerlingen die pesten populairder dan op de basisschool, blijkt uit onderzoek van gedragswetenschapper Loes Pouwels, die in januari promoveerde op dit onderwerp aan de Radboud Universiteit.

Zo’n 10 tot 15 procent van de vo-leerlingen geeft aan slachtoffer te zijn van pesten en volgens klasgenoten is meer dan 30 procent een pester, assistent of aanmoediger van pesten. Op de middelbare school zijn pesters populairder dan op de basisschool, en verdedigers juist minder populair. Het lijkt er dus op dat pestgedrag op de middelbare school ‘beloond’ wordt met populariteit, en een slachtoffer verdedigen juist niet. Pouwels: “Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat jongeren steeds meer inzicht in de sociale relaties in hun klas krijgen naarmate zij ouder worden. Zij leren dat met name agressief gedrag, zoals pesten, ervoor kan zorgen dat zij populair worden. Bovendien vinden middelbare scholieren het belangrijker om populair te zijn dan leerlingen op de basisschool.”

Goedpraten
Opvallend is dat leerlingen op de middelbare school negatief zijn over pesten in het algemeen, terwijl zij het pesten van bepaalde klasgenoten niet sterk afkeuren. Pouwels: “Leerlingen praten dat goed door te wijzen op negatieve eigenschappen van het slachtoffer en de pesters keuren ze ook minder af juist omdat die populair zijn.”

Volgens Pouwels impliceren haar bevindingen dat er anti-pestprogramma’s moeten komen die zich richten op de populariteit van pesters op de middelbare school.

Gepubliceerd op: 5 februari 2018

Thema's

Doelgroep(en)

Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs

 

Deel dit artikel

Schoolleidersagenda 2020/2021