Home » Artikelen » Pensioenen niet verhoogd, wel premiestijging

Pensioenen niet verhoogd, wel premiestijging

De pensioenen in 2019 kunnen niet meegroeien met de gemiddelde prijsontwikkeling. Dat geeft het bestuur van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) op zijn site aan. Daarvoor is de financiële positie van het fonds niet voldoende. ABP verhoogt wel de premie voor het ouderdoms- en nabestaandenpensioen in 2019. Van 22,9 procent dit jaar, naar 24,9 procent komend jaar.

Als redenen voert het bestuur aan dat het fonds in het huidige pensioenstelsel de pensioenen pas mag verhogen als de beleidsdekkingsgraad – de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden – minimaal 110 procent is. De dekkingsgraad is de verhouding tussen de bezittingen en de verplichtingen. Op 31 oktober 2018 bedroeg de beleidsdekkingsgraad van ABP 104,6 procent, en dat is niet voldoende om de pensioenen mee te kunnen laten groeien met de gemiddelde inflatie (‘indexeren’). De spelregels voor wel of niet indexeren, worden vooral bepaald door wetgeving, niet door de pensioenfondsen.

Ook heeft het bestuur aangegeven dat de kans op verlaging van de pensioenen in 2019 inmiddels tot bijna nul is gereduceerd. Wel blijft de kans hiervoor voor de komende jaren nog steeds aanwezig.

Downloads en links
Gepubliceerd op: 27 november 2018
Neem contact op met de AVS Helpdesk

Vermeld altijd uw lidmaatschapsnummer als u contact opneemt met de Helpdesk.

Leden van de AVS kunnen de Helpdesk bellen met uiteenlopende vragen over vakgerelateerde zaken. Iedere maand wordt één vraag beantwoord in Kader Primair.

Bereikbaarheid

Heb je een vraag? De AVS Helpdesk staat voor je klaar!
Je kunt het beste een mail sturen naar helpdesk@avs.nl. Voor acute zaken blijven de adviseurs van de helpdesk de komende tijd op werkdagen telefonisch bereikbaar van 9.30 tot 16.30. Je kunt gewoon naar de AVS bellen en wordt dan doorverbonden met een adviseur die thuis werkt. Tel: 030-2361010

Thema's

Doelgroep(en)

Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs

 

Deel dit artikel

De jaartaak in het primair onderwijs (Nieuwe versie juni 2019)