Zie deze pagina Klik hier om meer te weten te komen
Waarom niet hier checken pillen-zonder-voorschrift.com
Home » Artikelen » Particuliere scholen vangen betaald zorgleerlingen op

Particuliere scholen vangen betaald zorgleerlingen op

Scholen betalen particuliere instellingen om leerlingen op te vangen waar ze zelf geen raad mee weten. Daarmee overtreden ze de wet. Dit blijkt uit onderzoek van het tv-programma De Monitor (KRO-NCRV) dat zondagavond 12 november werd uitgezonden.

Twee particuliere scholen laten in het tv-programma weten dat het samenwerkingsverband (mee)betaalt. Omdat de constructie bij wet verboden is, worden mondelinge afspraken gemaakt en geen contracten opgesteld. Daarom is het moeilijk vast te stellen om hoeveel leerlingen het gaat.

Het ministerie van Onderwijs blijkt niet op de hoogte van het bestaan van deze constructies, komt in het programma naar voren. “Voor zover bij ons bekend, gebeurt dit niet. Als dat wel zo zou zijn, treedt de inspectie op.” Het ministerie laat in een reactie weten dat particulier onderwijs ‘in hele specifieke zaken’ een uitkomst (kan) bieden’, maar vindt dat er geen ‘parallel systeem’  mag ontstaan. “Daarom gaan we het in zeer specifieke gevallen mogelijk maken om tijdelijk particulier onderwijs te volgen, mits de scholen er samen voor zorgen dat er ook een definitieve oplossing komt in het bekostigde onderwijs.”

Problemen zorgplicht bespreekbaar maken

Tijdens een debat in de kamer op 14 november vraagt Kamerlid Bente Becker (VVD) minister Slob naar dit probleem. Volgens de Wet Passend onderwijs heeft ieder kind recht op een passende onderwijsplek in zijn of haar regio. De publieke scholen moeten zo'n plek dus aanbieden, geeft Slob aan. Dat is hun zorgplicht.

De minister vindt het zorgelijk dat sommige scholen er kennelijk niet in slagen een passende plek voor leerlingen te vinden. Becker zegt dat de inspectie ze hierop moet aanspreken. Dat is Slob met haar eens, maar dan moeten scholen zich wel zelf melden. Leg problemen op tafel en maak ze bespreekbaar, is daarom zijn oproep aan de scholen.

Downloads en links
Gepubliceerd op: 14 november 2017

Doelgroep(en)

Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs

 

Deel dit artikel

Naar andere schooltijden, en dan? (Herziene versie september 2017)