Zie deze pagina Klik hier om meer te weten te komen
Waarom niet hier checken pillen-zonder-voorschrift.com
Home » Artikelen » OESO: Laag salaris is struikelblok voor het aantrekken van leerkrachten

OESO: Laag salaris is struikelblok voor het aantrekken van leerkrachten

Het vak van leerkracht wordt steeds onaantrekkelijker voor jonge studenten. De salarissen van leerkrachten zijn laag vergeleken met andere hoger opgeleiden. Dat is een grote belemmering om jongeren voor de klas te krijgen. Dat is de boodschap van het jaarlijkse rapport Education at a glance dat op 12 september verscheen.

De Oeso-cijfers geven aan dat ten opzichte van andere landen het salaris van leerkrachten in Nederland fors lager ligt dan dat van andere hoger opgeleiden, het onderwijs meer vergrijsd is, de klassen voller zitten en de leraren extreem veel lessen geven. Op gebied van salaris is de kloof groter geworden ten opzichte van andere landen: in het po ligt dat salarisverschil na vijftien jaar werken op 30 procent, terwijl in het vo 12 procent minder wordt verdiend. Ook waarschuwt de Oeso voor de toenemende vergrijzing: in Nederland werken in het po en vo veel meer vijftigplussers dan in andere landen. Een hele uitdaging om de kennis en kunde van al die leraren te vervangen die de komende jaren met pensioen gaan, aldus het rapport.

Hoewel het percentage van het bruto binnenlands product (bbp) dat Nederland uitgeeft aan onderwijs (5,4 procent) net boven het Oeso-gemiddelde ligt (5,2 procent), blijven de uitgaven voor het po op meerdere vlakken achter. Dan gaat het om het deel van de welvaart, de kosten per leerling of het percentage van de overheidsuitgaven dat aan het po besteed wordt.

Grote klassen en meer uren
Wat ook opvalt, is dat de Nederlandse klassen in het po voller zijn geworden (tussen 2005 en 2015): de groepsgrootte steeg met 6 procent, terwijl die in de hele Oeso-zone daalde met 6 procent en binnen Europa stabiel bleef. Ook is de leerling-leraarratio (het aantal leerlingen per fulltime leraar) duidelijk hoger dan in andere Oeso-landen of landen in de Europese Unie. Ook geven Nederlandse leraren fors meer lessen per jaar dan hun Oeso-collega’s. Zowel de vollere klassen als de vele lesuren zorgen ervoor dat de werkdruk in Nederland hoog is.

Downloads en links
Gepubliceerd op: 12 september 2017

Doelgroep(en)

Primair onderwijs

 

Deel dit artikel

Integrale Kindcentra, handboek voor directeuren en bestuurders