Zie deze pagina Klik hier om meer te weten te komen
Waarom niet hier checken pillen-zonder-voorschrift.com
Home » Artikelen » Nieuwe basisscholen maken weinig kans

Nieuwe basisscholen maken weinig kans

Hoewel het kabinet groot voorstander is van innovatieve onderwijsvernieuwers, komen er in Nederland nauwelijks nieuwe basisscholen bij. Dit meldt Trouw onlangs. Dit jaar zijn er tien nieuwe scholen bijgekomen.

Sinds 2011 schommelt het aantal nieuwe scholen tussen de 9 en de 15 per jaar. Uit cijfers van Duo blijkt dat van de scholen die in 2009/2010 en 2010/2011 werden opgericht – in beide jaren zestien – in ieder geval tien scholen alweer gesloten zijn. Dat is een op de drie nieuwkomers.

Oorzaken waarom nieuwe scholen het moeilijk redden hebben te maken met het aantal leerlingen dat de school binnen vijf jaar moeten aantrekken om aan de stichtingsnorm te voldoen, de problemen met het regelen van goede huisvesting en andere scholen die bang zijn voor de concurrentie. Wat dit laatste punt betreft: vaak worden negatieve verhalen de wereld ingeholpen over de onderwijskwaliteit van de nieuwe school, omdat andere scholen bang zijn leerlingen te verliezen.

Het ministerie wil het aantal initiatieven aanwakkeren door de wet voor schoolstichting te verruimen. Het voorstel daarvoor ligt bij de Raad van State. Het idee is dat het makkelijker wordt om scholen te stichten die geen religieuze oorsprong hebben, maar een pedagogische of didactische. Momenteel zit de ‘groeimarkt’ vooral in de islamitische scholen.

De tien initiatieven voor nieuwe scholen dit jaar betreffen twee openbare, drie algemeen bijzondere, drie islamitische en twee katholieke scholen. In het afgelopen jaar zijn 87 basisscholen gesloten.

Gepubliceerd op: 18 oktober 2016

Doelgroep(en)

Primair onderwijs

 

Deel dit artikel

Op naar een integrale aanpak (Ontschotting in het sociale domein)