Zie deze pagina Klik hier om meer te weten te komen
Waarom niet hier checken pillen-zonder-voorschrift.com
Home » Artikelen » Nederland valt uit top 10 in ranglijst KidsRights

Nederland valt uit top 10 in ranglijst KidsRights

Nederland is dit jaar in de ranglijst van de KidsRights Index gezakt van de 2e naar de 13e plaats. Nederland presteert minder op de indicatoren ‘beschikbaar budget’ en ‘faciliterende wetgeving’. Dat heeft de internationale kinderrechtenstichting op 13 juni in samenwerking met de Erasmus Universiteit gepubliceerd.

De index is een jaarlijks vastgestelde ranglijst die meet hoe kinderrechten wereldwijd worden nageleefd en in hoeverre landen zich inzetten om de rechten van kinderen te verbeteren. De verslechterde ranking is met name het gevolg van de beoordeling die Nederland in 2015 kreeg van het VN Kinderrechtencomité in Geneve. Vooral de ‘omgevingsfactoren’ die nodig zijn om kinderrechten in Nederland te waarborgen, zijn verslechterd. Nederland presteert minder op twee van de zeven indicatoren binnen dit domein, namelijk ‘beschikbaar budget’ en ‘faciliterende wetgeving’.

Prof. Karin Arts van de Erasmus Universiteit (ISS): “Met het feit dat Nederland uit de top 10 valt, weerspiegelt de KidsRights Index de zorgen van het Kinderrechtencomité, bijvoorbeeld over kinderen in Nederland die in armoede leven, en over bezuinigingen die ook gezinnen en kinderen die van een mimuminkomen moeten rondkomen treffen. Door de recente decentralisatie van de jeugdzorg in Nederland verschillen het aanbod en budget per gemeente, waardoor kinderen in Nederland mogelijk ongelijke toegang tot die jeugdzorg hebben. Dit laat maar weer eens zien dat ook ontwikkelde landen zoals Nederland nog veel werk te doen hebben om het Kinderrechtenverdrag uit te voeren.” 

Volgens de KidsRights Index doen veel landen veel te weinig aan het stimuleren van kindparticipatie. Marc Dullaert, oprichter en voorzitter van Stichting KidsRights en voormalig Kinderombudsman: "Niet één van de 163 landen in de Index boekte op dit punt de hoogst mogelijke score. Dit betekent dat de standpunten van de 2,2 miljard kinderen in de wereld onvoldoende worden meegewogen bij kwesties die hen direct aangaan. KidsRights roept alle landen op om de standpunten van kinderen te respecteren en serieus mee te wegen tijdens beleidsvormingsprocessen."

De ranglijst wordt aangevoerd door Noorwegen, die voor het tweede jaar op rij op nummer 1 staat. Andere landen in de top 10 zijn: Portugal, IJsland, Spanje, Zwitserland, Slowakije, Ierland, Frankrijk, Finland en Tunesië. 

Downloads en links
Gepubliceerd op: 13 juni 2016

Thema's

Doelgroep(en)

Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs

 

Deel dit artikel

Naar andere schooltijden, en dan? (Herziene versie september 2018)