Home » Artikelen » Meeste scholen vinden inspectiebezoek de moeite waard

Meeste scholen vinden inspectiebezoek de moeite waard

De meeste scholen en onderwijsinstellingen die bezocht zijn door de Inspectie van het Onderwijs (77 tot 85 procent) vinden de (tijds-)investering die ze moeten doen ter voorbereiding de moeite waard en opwegen tegen wat ze ervoor terugkrijgen. Dat meldt de inspectie in het tevredenheidsonderzoek over schooljaar 2014-2015.

De inspectie geeft aan dat bijna alle scholen vinden dat het inspectiebezoek zal leiden tot een verbeterde onderwijskwaliteit (90 procent in po, 95 procent in so, 90 procent in vo). Een grote meerderheid van de scholen en instellingen is (zeer) tevreden over de voorbereiding en uitvoering van het schoolbezoek. Net zoals andere jaren ligt het gemiddelde rapportcijfer voor de inspectie tussen de 7,3 en 7,9.

De meeste kritiek hebben de ondervraagde schoolleiders en besturen op de risicogerichte werkwijze en de plaats van de onderwijsresultaten in het toezicht: 40 procent van de po-scholen, 19 procenten van de so-scholen en 25 procent van de vo-scholen vindt dat de inspectie andere onderdelen dan opbrengsten voldoende meeweegt. 

Gepubliceerd op: 18 juni 2015

Thema's

Doelgroep(en)

Primair onderwijs, Speciaal onderwijs, Voortgezet onderwijs

 

Deel dit artikel

Jaargids PO (2019-2020) (Met agenda en professionaliseringsaanbod)