Home » Artikelen » Meer financiële ruimte bij samenvoeging school

Meer financiële ruimte bij samenvoeging school

Pas rond de zomer van 2015 komt staatssecretaris Dekker met wetsvoorstellen die het scholen en besturen makkelijker kunnen maken de negatieve gevolgen van krimp te beteugelen. Wel krijgen scholen al meteen na de zomer ondersteuning en meer financiële ruimte als scholen worden samengevoegd. Dat bleek uit het debat in de Tweede Kamer op 30 juni jl over de daling van het aantal leerlingen.

De bewindsman kondigde eerder dit jaar aan de drempel voor fuseren te willen leggen bij 2500 leerlingen in het primair en 5000 leerlingen in het voortgezet onderwijs. De partijen verschillen van mening over die drempel en de noodzaak
daaraan vast te houden. Afzien van de fusietoets is nog lang niet aan de orde.
Doordat de wet nog even op zich laat wachten, kunnen scholen pas in schooljaar 2016/2017 makkelijker samenwerken en meer ruimte krijgen om te experimenteren. Wel is er een aantal maatregelen die op korte termijn in werking treden. 

Verder bereidt de staatssecretaris een wetsvoorstel voor dat het gemakkelijker maakt om een samenwerkingsschool en een samenwerkingsbestuur te vormen en om scholen te verplaatsen en van denominatie te veranderen. Tijdens het debat is een motie aangenomen waarin de Kamer de regering verzoekt te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor het versoepelen van artikel 48 WPO. Daarmee wordt de positie van het openbaar onderwijs en bijzonder onderwijs gelijkwaardiger. Op dit moment mogen schoolbesturen in het openbaar onderwijs geen samenwerkingsschool besturen.
 

Gepubliceerd op: 11 juli 2014
Let op!
Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.
Neem contact op met de AVS Helpdesk

Vermeld altijd uw lidmaatschapsnummer als u contact opneemt met de Helpdesk.

Leden van de AVS kunnen de Helpdesk bellen met uiteenlopende vragen over vakgerelateerde zaken. Iedere maand wordt één vraag beantwoord in Kader Primair.

Bereikbaarheid

Heb je een vraag? De AVS Helpdesk staat voor je klaar!
Je kunt het beste een mail sturen naar helpdesk@avs.nl. Voor acute zaken blijven de adviseurs van de helpdesk de komende tijd op werkdagen telefonisch bereikbaar van 9.30 tot 16.30. Je kunt gewoon naar de AVS bellen en wordt dan doorverbonden met een adviseur die thuis werkt. Tel: 030-2361010

Thema's

Doelgroep(en)

Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs

 

Deel dit artikel

Jaargids PO (2019-2020) (Met agenda en professionaliseringsaanbod)