Zie deze pagina Klik hier om meer te weten te komen
Waarom niet hier checken pillen-zonder-voorschrift.com
Home » Artikelen » Lerende docenten gezocht

Lerende docenten gezocht

Een universitaire lerarenopleiding waar je direct in het diepe wordt gegooid. Het Onderwijstraineeship wil docenten opleiden die naast goed les geven ook een visie ontwikkelen op wat er in brede zin bij het onderwijs komt kijken. “Je moet als docent blijven leren.”

Jet Bussemaker zei in 2013 al uit dat er meer academici voor de klas moeten. Het leiderschapsprogramma van Eerst de Klas was al een belangrijke impuls om deze getalenteerde wo’ers voor de klas te krijgen, maar vorig jaar is daar op initiatief van OCW, de VO-raad, VSNU en de academische lerarenopleidingen een nieuw traject bijgekomen: het Onderwijstraineeship.

Het Onderwijstraineeship is een tweejarig leerwerktraject waarbij je direct start met een betaalde baan als docent op een middelbare school, een verdiepingsprogramma op maat krijgt aangeboden en een universitaire opleiding tot eerstegraads docent volgt. Studenten die in aanmerking willen komen voor het traineeship dienen een vooropleiding te hebben gevolgd die inhoudelijk aansluit bij een van de volgende schoolvakken: natuurkunde, wiskunde, scheikunde, Nederlands, Duits, Frans, Engels, klassieke talen, economie en informatica.

“Je moet als docent blijven leren,” zegt Harrie Eijkelhof van het Freudenthal Instituut op de site van ScienceGuide. “Als een docent zegt ik weet het wel, dan zal het heel moeilijk zijn om leerlingen te inspireren.” Juist die lerende houding is wat academische docenten moeten inbrengen in het voortgezet onderwijs, om zo ook innovatie in de scholen te stimuleren. Ook komend jaar is het Onderwijstraineeship weer op zoek naar academici.

Gepubliceerd op: 27 augustus 2014

Doelgroep(en)

Voortgezet onderwijs

 

Deel dit artikel

Goed onderwijs, goede MR (7e herziene uitgave september 2018)