Zie deze pagina Klik hier om meer te weten te komen
Waarom niet hier checken pillen-zonder-voorschrift.com
Home » Artikelen » Leerkrachten beheersen Engelse taal onvoldoende

Leerkrachten beheersen Engelse taal onvoldoende

Basisscholen besteden steeds meer tijd aan het geven van Engelse les. Toch is het effect gering, omdat de leerkrachten de taal onvoldoende beheersen. Dat meldt dagblad Trouw naar aanleiding van onderzoek van toetsenontwikkelaar Cito.

Hoewel basisscholen steeds vroeger beginnen met Engelse les en er meer tijd aan besteden, spreken leerlingen die nu in groep 8 zitten niet beter Engels dan groep 8-leerlingen in 2006. Dit komt volgens het onderzoek door het gebrek aan Engelse les op de pabo. 59 procent van de basisschoolleraren hebben zelf geen Engel gehad, blijkt uit het Cito-onderzoek. Ook blijkt dat niet meer dan een vijfde van de leerkrachten die Engels geven, heeft deelgenomen aan nascholing.
Verder zijn leerkrachten die Engels verzorgen in het primair onderwijs zeer divers geschoold. Naast scholing op de pabo of het volgen van een taalcursus geeft ruim een kwart van de leerkrachten aan zich anderszins bekwaamd te hebben om Engels te geven. De antwoorden lopen hierbij uiteen van master-, MO- en lerarenopleiding, via certificaten van Engelse taalinstituten als Cambridge en Anglia tot Engelse familie, kennissen en eerdere werkgevers.

Vanaf volgend schooljaar mogen alle basisschoolleerkrachten zelfs vier uur per week Engels spreken in de kleuterklassen. Volgens het onderzoek blijkt echter dat vroeg beginnen met de Engelse taal slechts een klein effect heeft op de luister-, lees- en schrijfvaardigheid en op de woordenschat van basisschoolleerlingen (lees ook het nieuwsbericht ‘Engelse les vanaf kleuterklas vooral goed voor spreekvaardigheid’ op de AVS-website).

“Het is prima om vroeg te beginnen met twee talen”, aldus AVS voorzitter Ton Duif, “kinderen leren immers gemakkelijk.” Hij vindt dat er zeker iets moet worden gedaan aan de gebrekkige taalvaardigheid van de leerkracht. “Goede Engelse spreek- en taalvaardigheid is een vereiste om kinderen goed Engels te leren.”

Het onderzoek ‘Balans van het Engels aan het einde van de basisschool 4’ is te downloaden via de AVS-website.

Gepubliceerd op: 2 oktober 2013
Let op!
Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Verschenen in

Thema's

Doelgroep(en)

Primair onderwijs

 

Deel dit artikel

Integrale Kindcentra, handboek voor directeuren en bestuurders