Home » Artikelen » Klimaatactivist Lossie wordt voorzitter van LAKS

Klimaatactivist Lossie wordt voorzitter van LAKS

Pieter Lossie (17), leerling van het openbare Minkema College in Woerden, is de kersverse voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Hij kreeg landelijke bekendheid als klimaatactivist. Samen met zes andere scholieren vormt hij het nieuwe bestuur. Lossie vindt het vooral belangrijk de mening van jongeren te horen. Het bestuur vertegenwoordigt ruim 1 miljoen scholieren.

Begin dit jaar sloot Lossie zich aan bij Youth for Climate en ging in dat kader ook twee keer op bezoek bij premier Mark Rutte en klimaatminister Eric Wiebes in het Torentje. “Het was een opstap naar mijn functie bij het LAKS, waar ik niet alleen jongeren die zich inzetten voor een beter klimaat vertegenwoordig, maar alle jongeren op de middelbare school”, vertelt hij aan de krant 7Days. Daarin laat hij ook weten dat het zijn missie is de mening van jongeren te laten horen.

Lossie gaat alle werkzaamheden voor het LAKS combineren met zijn examenjaar, waaraan hij volgend jaar begint.

Het voormalige LAKS-bestuur heeft zich onder andere ingezet tegen kansenongelijkheid en voor doorstroomrecht voor havo-vwo, en ervoor gezorgd dat leerlingen meer inspraak krijgen bij de beoordeling van hun school als ‘excellente school’. Ook heeft het LAKS het afgelopen jaar gelobbyd voor een zogeheten hoorrecht, waardoor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben bij wet geregelde inspraak hebben in hun zorgproces. Minister Slob heeft toegezegd dat hij hieraan gaat werken. Daarnaast heeft het LAKS het afgelopen jaar bijgedragen aan de afschaffing van de rekentoets.

Downloads en links
Gepubliceerd op: 1 juli 2019

Doelgroep(en)

Voortgezet onderwijs

 

Deel dit artikel

ABC van de CAO PO 2019-2020