Home » Artikelen » Kinderen sparen meer

Kinderen sparen meer

Kinderen zijn spaarzamer geworden. Slechts 14 procent geeft het meeste zakgeld direct uit, terwijl dit in 2008 nog respectievelijk 23 procent in groep 5/6 en 30 procent in groep 7/8 betrof. Dit blijkt uit de Wijzer in geldzaken Junior Monitor 2011.

Acht op de tien kinderen vindt sparen belangrijk en bijna de helft weet altijd hoeveel geld ze hebben. Jongens weten dit vaker dan meisjes. Kinderen hebben een goed besef waar geld vandaan komt en waar het naartoe gaat. Woonkosten en kosten van eten en drinken zijn volgens kinderen belangrijkere uitgaven dan nieuwe spullen of uitjes als vakanties. Veel kinderen geven aan dat ze voor het eerst zakgeld kregen toen ze 6 of 7 jaar waren. Dit wordt meestal wekelijks gegeven, maar naarmate men ouder wordt vaker maandelijks. In groep 5 krijgen de kinderen gemiddeld circa EUR 1,50 per week, in groep 8 gemiddeld circa EUR 2,30. 84 procent van de basisschoolkinderen tussen de 8 en de 12 jaar krijgt zakgeld. Daarnaast heeft zes op de tien kinderen ook inkomsten door af en toe klusjes te doen. Jongens geven het merendeel van hun geld uit aan speelgoed en computerspellen, meisjes aan spullen om zich mooi te maken en speelgoed. Kinderen uit groep 5 en 6 geven meer geld uit aan speelgoed, kinderen uit groep 7 en 8 aan computergames. Het bezit van een mobiele telefoon neemt toe met de leeftijd; in groep 5 heeft één op de zeven kinderen een mobiele telefoon, in groep 8 bijna driekwart. De kosten voor de mobiele telefoon worden meestal door de ouders betaald.

Gepubliceerd op: 1 december 2011
Let op!
Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Verschenen in

Doelgroep(en)

Primair onderwijs

 

Deel dit artikel

ABC van de CAO PO 2019-2020