Home » Artikelen » Kamermeerderheid voor bescherming kleine basisschool

Kamermeerderheid voor bescherming kleine basisschool

Rouvoet: `discretionaire bevoegdheid´ niet inzetten voor zwakke school
Een meerderheid van de Tweede Kamer liet onlangs weten wel te voelen voor een wetswijziging waarbij kleine basisscholen, die door hun geringe aantal leerlingen met opheffing worden bedreigd, in speciale gevallen langer de tijd krijgen om open te blijven en hun voortbestaan zeker te stellen.

De maatregel is vooral bedoeld voor krimpregio´s. Scholen op het platteland hebben soms moeite om boven de wettelijke opheffingsnorm te blijven. Als ze minder dan 23 leerlingen hebben, dan zouden ze dicht moeten. De meeste Kamerleden vinden echter dat de minister van Onderwijs een speciale bevoegdheid moet krijgen om scholen open te houden als er perspectief is op een toename van het aantal leerlingen. Bijvoorbeeld door een geplande nieuwbouwwijk. Demissionair onderwijsminister Rouvoet liet donderdag weten dat hij deze zogenoemde `discretionaire bevoegdheid´ niet wil inzetten als het om een zwakke school gaat. Ook wil hij geen termijn vastleggen waarbinnen de school in kwestie zich moet bewijzen. De VVD wil een amendement indienen waarin wel een termijn wordt vastgelegd.

Gepubliceerd op: 7 oktober 2010
Let op!
Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Verschenen in

Doelgroep(en)

Primair onderwijs

 

Deel dit artikel

Op naar een integrale aanpak (Ontschotting in het sociale domein)