Home » Artikelen » Internet-diploma, schoolontbijt en vluchtelingenonderwijs
AVS in de pers

Internet-diploma, schoolontbijt en vluchtelingenonderwijs

“Een verplicht digitaal vaardigheidsbewijs voor kinderen is geen goed idee”, zei AVS-voorzitter Petra van Haren bij BNR Nieuwsradio begin november. De Nationale Cybersecurity Raad schrijft in haar ‘Advies over cybersecurity in onderwijs en bedrijfsleven’ dat het noodzakelijk is kinderen een digitaal vaardigheidsbewijs te laten halen om de Nederlandse interneteconomie veilig te stellen. Van Haren: “Het is wel belangrijk dat er op school in het curriculum veel aandacht wordt besteed aan het veilig omgaan met internet. Het professionaliseren van leraren op dit gebied is noodzakelijk.”
Van Haren zei op 7 november op Radio 1 bij WNL in het kader van het Nationale Schoolontbijt. “In de voorlichtende sfeer doen scholen er van alles aan om te zorgen dat kinderen goede voeding tot zich nemen en goed bewegen. Maar het is de taak van de ouders om alert te zijn dat de boterham wordt opgegeten. Schoolleiders nemen hun taak door bijvoorbeeld te zorgen voor fruit op school als er middelen zijn om dit te regelen.” Ze noemde ook het project Gezonde School (www.gezondeschool.nl) en het nationale preventieprogramma ‘Alles is gezondheid’ (www.allesisgezondheid.nl), beide ondersteund door de AVS.

Op Kinderrechtendag, 20 november, opende de Volkskrant met een artikel over de oproep van bijna 160 organisaties voor kindvriendelijke, kleinschalige opvang van asielzoekerskinderen op één plek en voor adequaat onderwijs. Hierin werd een eerdere peiling van de AVS aangehaald, waaruit blijkt dat er een groot tekort is aan tolken, taalklassen en psychische hulp.

Gepubliceerd op: 4 december 2015

Verschenen in

Doelgroep(en)

Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs

 

Deel dit artikel

De jaartaak in het primair onderwijs (Nieuwe versie juni 2019)