Home » Artikelen » Felle kritiek onderwijsorganisaties tegen doorgang rekentoets

Felle kritiek onderwijsorganisaties tegen doorgang rekentoets

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs heeft de Tweede Kamer laten weten dat hij vasthoudt aan de omstreden rekentoets. Dekker reageert hiermee op de brandbrief (van 19 januari) van enkele organisaties uit het onderwijsveld aan de Vaste Kamercommissie van OCW, die stellen dat de rekentoets ‘disproportioneel en dus onaanvaardbaar’ is.

“We vinden het onaanvaardbaar de rekentoets in de zak-/slagregeling op te nemen. …Daar waar de referentieniveaus bedoeld zijn om doorlopende leerlijnen te bewerkstelligen, vormt de rekentoets nu vanwege het gewicht in de examinering een obstakel in de overgang naar het vervolgonderwijs”, aldus de briefopstellers. Ze wijzen op het feit dat voor toelating voor vervolgopleidingen de resultaten op de rekentoets sterk bepalend zijn, ook voor vervolgopleidingen die niet ‘rekenrijk’ zijn. “Ons voorstel is om de leerlingen in het plusdocument bij het diploma het behaalde niveau op de rekentoets mee te geven naar een vervolgopleiding.”

De ondertekenaars, de VO-raad, AOb, FvOv, CNV Onderwijs, LAKS, PO-Raad en de Landelijke Ouderraad, vinden wel dat het rekenonderwijs beter moet en kan en steunen de referentieniveaus als ijkpunten. Maar: “Wij willen dat leerlingen op geen enkele manier de dupe worden van overhaaste regelgeving, slechte toetsen en onderwijs dat nog niet overal op peil is.”

Dekker denkt er niet aan de rekentoets aan te passen. “Met een toets alleen verbeter je het rekenonderwijs niet, maar het kan wel ‘een stok achter de deur zijn’ “, meldt de bewindsman op 20 januari in de Tweede Kamer. Volgens de staatssecretaris is het “echt een keer tijd dat we resultaten zien en dat leerlingen op het terrein van rekenen het beter gaan doen.”

Downloads en links
Gepubliceerd op: 22 januari 2015
Let op!
Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Thema's

Doelgroep(en)

Voortgezet onderwijs

 

Deel dit artikel

Jaargids PO (2019-2020) (Met agenda en professionaliseringsaanbod)