Home » Artikelen » Factsheet ‘wees alert op de thuissituatie’

Factsheet ‘wees alert op de thuissituatie’

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een factsheet (one-pager) uitgegeven voor professionals met informatie en (gespreks)tips over de thuissituatie van leerlingen, waar je op kunt letten bij vermoedens van onveiligheid en hoe je de stappen van de meldcode doorloopt.

Door de coronamaatregelen is iedereen nu meer thuis dan voorheen. Deze situatie kan voor gezinnen en relaties waar al langer spanningen waren de situatie verergeren, of het kan een hele nieuwe dynamiek veroorzaken in huishoudens, tussen partners en ook bij mantelzorgers bij wie voor de coronacrisis niets aan de hand leek. Tijdig steun, hoop en hulp aanbieden voorkomt dat spanningen oplopen en problemen verergeren. Als professional speel je hierin een belangrijke de-escalerende rol, ook als de piek van de coronamaatregelen voorbij is. Hoe doe je dat?
 

In de one-pager wordt een oproep gedaan om in contacten met kinderen en volwassen aandacht te hebben voor de thuissituatie en hierover in gesprek te gaan. Professionals hebben hierbij een handzaam overzicht waar ze meer informatie kunnen vinden over (gesprek)tips over hoe te handelen bij een gespannen thuissituatie, het afwegingskader voor fysiek ontmoetingen/face-to-face contact, waar je op kunt letten bij vermoedens van onveiligheid en hoe je de stappen van de meldcode doorloopt.
 

Downloads en links
Gepubliceerd op: 14 mei 2020
Neem contact op met de AVS Helpdesk

Vermeld altijd uw lidmaatschapsnummer als u contact opneemt met de Helpdesk.

Leden van de AVS kunnen de Helpdesk bellen met uiteenlopende vragen over vakgerelateerde zaken. Iedere maand wordt één vraag beantwoord in Kader Primair.

Bereikbaarheid

Heb je een vraag? De AVS Helpdesk staat voor je klaar!
Je kunt het beste een mail sturen naar helpdesk@avs.nl. Voor acute zaken blijven de adviseurs van de helpdesk de komende tijd op werkdagen telefonisch bereikbaar van 9.30 tot 16.30. Je kunt gewoon naar de AVS bellen en wordt dan doorverbonden met een adviseur die thuis werkt. Tel: 030-2361010

Doelgroep(en)

Primair onderwijs

 

Deel dit artikel

Zicht op pensioen (Herziene versie maart 2018)