Zie deze pagina Klik hier om meer te weten te komen
Waarom niet hier checken pillen-zonder-voorschrift.com
Home » Artikelen » Effect van pensioenmaatregelen op dekkingsgraad beperkt
ABP - onzekerheid blijft

Effect van pensioenmaatregelen op dekkingsgraad beperkt

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft onlangs een pakket aan maatregelen gepresenteerd om het onnodig korten van pensioenen en het onnodig stijgen van de premies te beperken. Pensioenfonds ABP ziet een aantal positieve elementen in het pakket, maar vindt het over het geheel genomen aan de magere kant.

Positieve punten zijn volgens ABP de mogelijkheid om eventuele kortingen over een langere periode uit te smeren en de aanpassing van de rente. Deze aanpassing is in de ogen van het fonds echter te beperkt. Als gevolg hiervan stijgt de dekkingsgraad met een paar procent, van 92 (eind augustus 2012) naar 94 procent. Voor de deelnemers van ABP betekent dit dat eventuele kortingen iets lager zullen zijn. Of er gekort moet worden en hoeveel is pas duidelijk op basis van de dekkingsgraad van eind dit jaar. Als de stand eind van dit jaar bijvoorbeeld nog steeds 94 procent is, zou dat betekenen dat ABP de aangekondigde korting van 0,5 procent per 1 april 2013 moet doorvoeren en dat het fonds voor 2014 een nieuwe mogelijke korting zou moeten aankondigen van 4 à 5 procent.

Mogelijk leidt het debat in de Tweede Kamer nog tot bijstelling van het pensioenpakket. De uitkomst was bij het verschijnen van dit bericht nog niet bekend.

Gepubliceerd op: 4 oktober 2012
Let op!
Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Verschenen in

Thema's

Doelgroep(en)

Primair onderwijs

 

Deel dit artikel

Op naar een integrale aanpak (Ontschotting in het sociale domein)