Home » Artikelen » Een op de vijf leraren in basisonderwijs is 55 plus

Een op de vijf leraren in basisonderwijs is 55 plus

Dit schooljaar is 21 procent van de basisschoolleraren 55 jaar of ouder. Veertien jaar geleden was dat nog 11 procent. Onder de mannelijke leraren is een op de drie 55 jaar of ouder. Dit blijkt uit een analyse van het CBS.

Het aantal potentiële nieuwe leerkrachten is ten opzichte van veertien jaar gedaald. Zo waren er in 2003/2004 nog ruim 9,7 duizend eerstejaars hbo-studenten aan de pabo, in 2017/2018 ging het met 4,5 duizend om minder dan de helft. De laatste drie jaar neemt dit aantal overigens weer iets toe.

In de afgelopen jaren hebben de pabo-opleidingen te maken gehad met wijzigingen in de selectie-eisen. Deze wijzingen zijn bedoeld om de kwaliteit van de opleidingen te verhogen, maar hebben ook gevolgen voor de instroom van het aantal eerstejaars. Het aantal mannen onder de pabostudenten is al jaren laag, maar met rond de duizend vrij constant. Het aantal vrouwelijke studenten loopt terug. In het schooljaar 2003/2004 waren er 8,3 duizend vrouwen onder de eerstejaars hbo-studenten op de pabo, in 2016/2017 nog 3,3 duizend.

Niet iedereen die een pabo-diploma heeft gehaald, komt daadwerkelijk voor de klas te staan. Van de mannen met een pabo-diploma doen 6 op de 10 iets anders dan lesgeven. Een aantal is docent in het voortgezet onderwijs (6 procent), of is manager (10 procent). Vrouwen met een pabo-diploma die niet werken als basisschoolleraar zijn vaak leidster in de kinderopvang, onderwijsassistent (9 procent) of leerkracht in het voortgezet onderwijs (4 procent).

Gepubliceerd op: 25 april 2018

Thema's

Doelgroep(en)

Primair onderwijs

 

Deel dit artikel

Naar andere schooltijden, en dan? (Herziene versie september 2019)