Home » Artikelen » Dekker: ‘Stop kritiek op Citotoets’

Dekker: ‘Stop kritiek op Citotoets’

Staatssecretaris Dekker van onderwijs wil dat de kritiek op toetsen in het basisonderwijs ophoudt. "Ten onrechte wordt een spookbeeld gecreëerd dat het basisonderwijs een afrekencultuur kent. Dat is niet bevorderlijk", zei hij onlangs in Trouw.

Deze week neemt ongeveer 85 procent van de basisscholen de Citotoets af. 137.000 leerlingen maken de Eindtoets Basis en 27.500 leerlingen de Eindtoets niveau. Het is dit jaar voor het laatst dat de leerlingen de toets in februari maken. Vanaf 2015 maken alle leerlingen in groep 8 van de basisschool jaarlijks rond 20 april een eindtoets voor taal en rekenen. De toets is het tweede, onafhankelijke gegeven naast het advies van de basisschool. Scholen kunnen kiezen voor een andere eindtoets dan de centrale eindtoets, mits deze voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen.

Dekker hekelde in Trouw de houding van middelbare scholen met betrekking tot de toelating van leerlingen. “Ik vind het een slechte ontwikkeling dat er scholen voor voortgezet onderwijs zijn die zeggen: hier kom je alleen binnen met een Citoscore van zus- en zoveel. Daar moeten we echt vanaf.” Daarnaast is hij verbaasd over de negatieve geluiden over de Citotoets uit de Kamer. “Ik vind het ook uitermate zorgelijk. Het is funest voor het onderwijs als de Tweede Kamer elke drie, vier jaar op zulke fundamentele dingen de koers wil bijstellen”, aldus Dekker.
 

Gepubliceerd op: 11 februari 2014
Let op!
Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Doelgroep(en)

Primair onderwijs

 

Deel dit artikel

Schoolleidersagenda 2020/2021