Zie deze pagina Klik hier om meer te weten te komen
Waarom niet hier checken pillen-zonder-voorschrift.com
Home » Artikelen » Dekker complimenteert schoolleiders in debat onderwijsbegroting

Dekker complimenteert schoolleiders in debat onderwijsbegroting

“Het aantal (zeer) zwakke scholen is het laagst ooit”, meldt staatssecretaris Sander Dekker tijdens de bespreking van de onderwijsbegroting deze week. “Een compliment aan de schoolleiders die hieraan hebben gewerkt.”

Kansenongelijkheid, levenlang leren en  schooladviezen kwamen tijdens het debat aan de orde. Vmbo-t-leerlingen moeten gemiddeld een 6,8 hebben om te kunnen doorstromen naar de havo.  “Met een ‘smal’ mavo-diploma kun je dus niet meer doorstromen naar de havo”, merkt Jasper van Dijk (SP) op. “Dat helpt niet mee om kansenongelijkheid op te heffen.” Dekker regelt bij wet doorstroomrecht met condities en schakelprogramma’s.  “Als we dat niet inbouwen is er een toename van voortijdig schoolverlaten.” Het stapelen van opleidingen is toegenomen, dat was vorig jaar het hoogste in de afgelopen tien jaar. Brede brugklassen, kunnen opstromen, draagt ook bij aan kansengelijkheid.

Middelmaat mag nooit de norm worden in het onderwijs, aldus de bewindsman. “Leerlingen willen meer ambitie.” Het systeem past zich steeds meer aan aan de leerling dan andersom. “Zo stel je kinderen in staat het beste uit zichzelf te halen.”

Ten aanzien van het schooladvies gaat Dekker alle ouders van de leerlingen in groep 8 een brief sturen om ze erop te wijzen dat de school het advies moet heroverwegen als de eindtoets hoger uitvalt. Hij vindt het onaanvaardbaar dat er scholen zijn die dit niet doen. “Ik ben niet voor automatisch bijstellen, want dan wordt de toets weer leidend.” Hij benadrukt dat het schooladvies een kwalitatief goed advies is dat zorgvuldig tot stand komt.

Minister Jet Bussemaker geeft aan dat ze de kwaliteitseisen voor de pabo niet wil verlagen. In het kader van levenlang leren wil ze de scholingsaftrek, waar nauwelijks gebruik van wordt gemaakt, ombouwen in vouchers.

Gepubliceerd op: 4 november 2016

Doelgroep(en)

Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs

 

Deel dit artikel

Zicht op pensioen (Herziene versie maart 2018)