Zie deze pagina Klik hier om meer te weten te komen
Waarom niet hier checken pillen-zonder-voorschrift.com
Home » Artikelen » Cartoonist Djanko wint Junior Inktspotprijs
Beste politieke spotprent van 2018 volgens vo-leerlingen

Cartoonist Djanko wint Junior Inktspotprijs

Op 7 februari werd in Beeld en Geluid de Junior Inktspotprijs 2018 uitgereikt aan tekenaar Djanko. Hij verzorgt ook de maandelijkse cartoon in Kader Primair.

Djanko kreeg de prijs voor zijn tekening ‘Genderneutraal’, gepubliceerd op Zone5300.nl en Civismundi.nl. Deze werd door leerlingen in het voortgezet onderwijs uitgeroepen tot de beste politieke spotprent van 2018. Uit de beoordelingsformulieren van de leerlingen blijkt dat de winnende spotprent het onderwerp genderneutraliteit op een ludieke manier aankaart en je toch aan het denken zet. ‘Je moet kunnen zijn wie je zelf wil zijn’, ‘het onderwerp is erg komisch afgebeeld, ik begreep hem direct’ en ‘de tekening geeft op een grappige manier weer dat er geen gender bestaat’ is een greep uit de enthousiaste reacties. De Junior Inktspotprijs is in het leven geroepen om leerlingen op een speelse en mediawijze manier kennis te laten maken met maatschappelijke of politieke vraagstukken.
Het is overigens niet eerste keer dat Djanko in de prijzen valt. Hij ging er eerder ook al met de Junior Inktspotprijs 2005 vandoor. De Junior Inktspotprijs is het kleine broertje van de Inktspotprijs.

De tentoonstelling ‘Serieus grappig’ over de grenzen van satire is nog tot en met zondag 15 september te zien in Beeld en Geluid. Met ongeveer tienduizend spotprenten in de collectie biedt het een overzicht van de geschiedenis van satire in de pers.

Gepubliceerd op: 1 maart 2019

Verschenen in

Doelgroep(en)

Voortgezet onderwijs

 

Deel dit artikel

Integrale Kindcentra, handboek voor directeuren en bestuurders