Home » Artikelen » Basisschoolkinderen zeggen steeds jonger pestwoorden tegen elkaar

Basisschoolkinderen zeggen steeds jonger pestwoorden tegen elkaar

“Lelijk, Homo, Vies, Heks, Kutkind.” Dat zeggen kinderen op de basisschool tegen elkaar, en dat doen ze steeds jonger. Dat is een van de uitkomsten van de PestThermometer van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij die op 19 april tijdens De Dag Tegen Pesten werd besproken op het Nationaal Congres Pesten.

De PestThermometer is een peiling onder leerlingen waarmee de dagelijkse ervaring met pesten wordt blootgelegd. Bamber Delver, directeur van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij, tevens auteur van het Handboek tegen Pesten, geeft commentaar: “Uit de peiling onder leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 en hun leerkrachten blijkt dat kinderen vooral pesten met uiterlijk. Dat begint al vroeg. Hoewel we de peilingen hebben gehouden bij groep 6, 7 en 8 hebben we geluiden gehoord dat er op deze manier al wordt gepest vanaf groep 3. In groep 8 wordt het pesten harder, en vallen er vaker woorden als Homo of (niet opgenomen in de top 5, maar wel gebruikt door vele groep-achters) Slet. Juist deze woorden staan weer in de top 5 van pestwoorden op de middelbare school." Delver adviseert ouders en leerkrachten direct in te grijpen bij grof taalgebruik.
 
Top 5 van pestwoorden onder kinderen, basisschool – groepen 6, 7 en 8:
1. Lelijk. Allerlei uiterlijkheden, zoals Dikzak of Skelet. Volgens de pestende kinderen slechts een “bijnaam”. Volgens de gepeste kinderen heel naar om te horen.
2. Homo of gay. Jongens en meisjes tegen een andere jongen. Steeds vaker voor kinderen een “gewoon woord”, vanaf groep 6 zelfs. zie ook het verhaal van Daan, onlangs in het Jeugdjournaal.
3. Vies. Een kind wordt gepest alsof/met dat het stinkt of ruikt. Kinderen weigeren naast hem/haar te zitten in de klas.
4. Heks, prinses, pestvogel, relnicht. Allerlei scheldwoorden of bijnamen die iemands gedrag benoemen
5. Kutkind. Kut als bijvoeglijk naamwoord dat ook aan personen wordt gekoppeld zoals Kutkind, Kutbroer, Kutzus, maar ook: Kutjuf of Kutmeester. Opvallend, kinderen geven aan dat ouders dit woord “altijd zeggen”.
 
Het Handboek Tegen Pesten van Bamber Delver, al 20 jaar anti-pest expert, bevat 50 tips tegen pesten, afkomstig van kinderen en jongeren.
 

Downloads en links
Gepubliceerd op: 19 april 2018

Thema's

Doelgroep(en)

Primair onderwijs

 

Deel dit artikel

De jaartaak in het primair onderwijs (Nieuwe versie juni 2019)