Zie deze pagina Klik hier om meer te weten te komen
Waarom niet hier checken pillen-zonder-voorschrift.com
Home » Artikelen » AVS: ‘Andere toetsen dan Cito gebruiken’
Citoscores scholen mogen openbaar gemaakt worden

AVS: ‘Andere toetsen dan Cito gebruiken’

De Citoscores mogen openbaar gemaakt worden. Het gaat om de gemiddelde scores van scholen tussen 2009 en 2012, zo bepaalde de rechter woensdag. De AVS betreurt de uitspraak van de rechtbank zeer en zal haar leden adviseren andere toetsen dan Cito te gaan gebruiken.

RTL Nederland had om publicatie van de eindtoetsgegevens met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob) gevraagd bij de staatssecretaris van OCW. Toen staatssecretaris Dekker het verzoek van RTL grotendeels wilde inwilligen, stapten een groot aantal schoolbesturen naar de rechter in een poging dat besluit ongedaan te maken. De bestuursrechter van de rechtbank Midden-Nederland verklaarde het beroep van de schoolbesturen woensdag echter ongegrond. De scores van individuele leerlingen worden niet bekend gemaakt.

De AVS sprak zich al eerder uit tegen openbaarmaking van de Citoscores, omdat gevreesd wordt dat ouders de resultaten zullen gebruiken als zogenaamde rankinglijstjes en hun kind perse op een school met een hoge score geplaatst willen hebben. De rechtbank oordeelde echter dat scholen voldoende mogelijkheden hebben om de gegevens in de juiste context te plaatsen voor ouders. Wat de rechtbank betreft gaat het openbaarheidsbelang daarom voor. AVS-voorzitter Ton Duif betreurt dit zeer. ““Het dient geen enkel maatschappelijk belang om de rankinglijsten van Cito openbaar te maken. Ouders moeten vooral niet op dit soort lijstjes afgaan, het zegt niets over de kwaliteit van de school.”

De AVS heeft in maart een onderzoek onder haar leden gehouden over het openbaar maken van de scores. Daaruit bleek dat 60 procent van de schoolleiders overweegt te stoppen met de Citotoets als de gegevens openbaar worden.

De scholen krijgen een week de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak. Doen ze dat niet, dan mag Dekker de eindtoetsgegevens openbaar maken.

Gepubliceerd op: 4 september 2013
Let op!
Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Doelgroep(en)

Primair onderwijs

 

Deel dit artikel

Jaargids PO (2019-2020) (Met agenda en professionaliseringsaanbod)