Home » Artikelen » Allochtone jongeren onbenut potentieel voor techniek
Keuzeadvies school, voorlichting en houding ouders van invloed

Allochtone jongeren onbenut potentieel voor techniek

Vooral onder allochtone jongeren ligt er een duidelijk onbenut potentieel voor opleidingen en werk in de techniek, blijkt uit een nieuwe studie van onderzoeksbureau SEOR, dat is verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De onderzoekers bekeken onder meer waarom allochtone jongeren beduidend minder belangstelling voor techniek hebben dan autochtone jongeren, en hoe hun onderwijskeuzes positief beïnvloed kunnen worden. Het onderzoeksbureau signaleert dat het keuzeadvies van de school een belangrijk instrument is om jongeren en hun ouders aan het denken te zetten over een technische opleiding. Met name allochtone ouders hebben een grote invloed op de onderwijskeuze. Veel van hen hebben weinig met techniek en ambiëren een kantoorbaan voor hun kind. Ze geven wel aan meer informatie te willen krijgen om een weloverwogen onderwijskeuze te kunnen maken. Een aantal scholen is echter terughoudend met duidelijke keuzeadviezen. Verder vormen taal- en communicatieproblemen een obstakel.

Volgens de onderzoekers hebben jongeren en hun ouders zeker geen negatief beeld van techniek en onderkennen ze het maatschappelijk belang. Ze hebben vaak wel een verkeerd idee over de arbeidsmarktperspectieven en beloning. Meer en betere voorlichting is daarom aan te bevelen, zo concludeert SEOR.
Doorslaggevende factor in het keuzeproces blijft echter een algemene interesse in techniek. Die moet dan ook zo jong mogelijk worden gewekt, aldus het rapport. Ook daarbij moeten de ouders betrokken worden.

Meer informatie: www.techniektalent.nu

Gepubliceerd op: 16 juni 2010
Let op!
Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.
Neem contact op met de AVS Helpdesk

Vermeld altijd uw lidmaatschapsnummer als u contact opneemt met de Helpdesk.

Leden van de AVS kunnen de Helpdesk bellen met uiteenlopende vragen over vakgerelateerde zaken. Iedere maand wordt één vraag beantwoord in Kader Primair.

Bereikbaarheid

Heb je een vraag? De AVS Helpdesk staat voor je klaar!
Je kunt het beste een mail sturen naar helpdesk@avs.nl. Voor acute zaken blijven de adviseurs van de helpdesk de komende tijd op werkdagen telefonisch bereikbaar van 9.30 tot 16.30. Je kunt gewoon naar de AVS bellen en wordt dan doorverbonden met een adviseur die thuis werkt. Tel: 030-2361010

Doelgroep(en)

Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs

 

Deel dit artikel

Jaargids PO (2019-2020) (Met agenda en professionaliseringsaanbod)