Home » Artikelen » Afstand tot basisschool steeds groter

Afstand tot basisschool steeds groter

Een op de vier woonplaatsen in Nederland heeft geen school. Dit meldt Trouw naar aanleiding van cijfers van het CBS. Reden is de snelle afname van het aantal kinderen in bepaalde gebieden. Hierdoor wordt de afstand die kinderen naar school moeten afleggen steeds groter.

In de afgelopen zeven jaar sloten in 630 (van de 2400) woonplaatsen in Nederland basisscholen hun deuren. Vorig jaar was dit aantal 107. De verwachting is dat basisscholen de komende tijd jaarlijks nog eens twintigduizend minder kinderen in de klas krijgen en dat er steeds meer scholen dicht gaan (met name in dorpen met minder dan vijfhonderd inwoners).

Het kleinere aantal scholen heeft tot gevolg dat kinderen een langere afstand moeten overbruggen om naar school te gaan. Waar kinderen een aantal jaren geleden nog minder dan een kilometer moesten afleggen naar school, is die afstand in schoolloze dorpen opgelopen tot 3,4 kilometer, aldus het AD. Dorpen zonder scholen missen ook een belangrijke ontmoetingsplaats. Bovendien hebben ouders een beperktere schoolkeuze.

Gepubliceerd op: 22 september 2015

Thema's

Doelgroep(en)

Primair onderwijs

 

Deel dit artikel

De jaartaak in het primair onderwijs (Nieuwe versie juni 2019)