Home » Artikelen » ABP: ‘Gevaar verlaging pensioen nog niet geweken’
Dekkingsgraad in derde kwartaal gestegen

ABP: ‘Gevaar verlaging pensioen nog niet geweken’

De dekkingsgraad is flink gestegen in het derde kwartaal. Op 30 september was deze 103,3 procent, terwijl de dekkingsgraad aan het eind van het tweede kwartaal nog 97 procent was. Eind 2013 moet de dekkingsgraad minstens 104,2 procent zijn, anders moet ABP de pensioenen in 2014 opnieuw verlagen.

ABP-voorzitter Henk Brouwer: “We zijn nog 0,9 procentpunt verwijderd van de vereiste dekkingsgraad die we eind dit jaar moeten halen. De kans op verlaging van het pensioen is kleiner geworden ten opzichte van het tweede kwartaal, maar het gevaar van een mogelijke verlaging is nog steeds niet geweken. Het blijft van groot belang hoe de rente en de beleggingsopbrengst van ABP zich in de laatste drie maanden van dit jaar zullen ontwikkelen.”

De hoogte van de dekkingsgraad eind 2013 bepaalt niet alleen óf een verlaging noodzakelijk is, maar ook met hoeveel procent de pensioenen eventueel verlaagd moeten worden. De hoogte van de eventuele verlaging is namelijk het verschil tussen de dekkingsgraad op 31-12-2013 en de vereiste 104,2 procent. De dekkingsgraad kan in korte tijd sterk schommelen. Daarom is het moeilijk te voorspellen of de dekkingsgraad eind dit jaar de vereiste 104,2 procent zal halen. De dekkingsgraad wordt beïnvloed door meerdere factoren.

Meer informatie: apb.nl

Gepubliceerd op: 22 oktober 2013
Let op!
Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Verschenen in

Doelgroep(en)

Primair onderwijs

 

Deel dit artikel

Integrale Kindcentra, handboek voor directeuren en bestuurders