Zie deze pagina Klik hier om meer te weten te komen
Waarom niet hier checken pillen-zonder-voorschrift.com
Home » Artikelen » Aantal aanmeldingen voor pabo stijgt
Tekort nog niet opgelost

Aantal aanmeldingen voor pabo stijgt

Dit jaar is het aantal aanmeldingen voor de pabo gestegen met 7,6 procent. Dat meldt de NOS, die zich baseert op cijfers van de hogescholen.

Het aantal aanmeldingen steeg van 6144 naar 6610. Daarmee is het lerarentekort nog niet opgelost. In 2020 dreigt een tekort van ruim 4000 leraren. Dat tekort zal in 2025 waarschijnlijk zijn gegroeid tot 10.000. Er moeten dus andere oplossingen gevonden worden voor het lerarentekort, zoals de inzet van zij-instromers of ervoor zorgen dat oudere leraren besluiten ook na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd blijven doorwerken.

Meer eerstejaars op de pabo is geen garantie dat er straks meer leraren voor de klas staan. Sinds 2010 worden steeds minder diploma’s gehaald, blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs. Studenten die wel een diploma haalden, vonden door het lerarentekort de laatste jaren vaker een baan dan in de jaren daarvoor.

Pabo Utrecht
De Marnix academie in Utrecht meldt dat het aantal deeltijdstudenten aan hun pabo dit jaar is gestegen met ruim 50 procent (van 98 naar 150 studenten). De voltijdopleiding is begin september gestart met circa 300 eerstejaars studenten, gelijk aan vorig jaar.

Cijfers Arbeidsmarktanalyse
Eerdere cijfers van de Arbeidsmarktanalyse primair onderwijs 2017 laten zien dat het aantal pabo-gediplomeerden en instromende pabo-studenten tussen 2011 en 2015 is teruggelopen met 24 procent, naar 3.798 gediplomeerden.

Downloads en links
Gepubliceerd op: 5 september 2017

Doelgroep(en)

Primair onderwijs

 

Deel dit artikel

Integrale Kindcentra, handboek voor directeuren en bestuurders