Zie deze pagina Klik hier om meer te weten te komen
Waarom niet hier checken pillen-zonder-voorschrift.com
Home » Artikelen » 2012: wat gaat dit jaar ons brengen?

2012: wat gaat dit jaar ons brengen?

Ze zitten er al weer even op, de feestdagen. Inmiddels is het nieuwe jaar begonnen, de tijd vliegt. 2012 zal naar mijn mening een bewogen en gedenkwaardig jaar worden. Niet in het minst door de politieke situatie in Europa. We kunnen alleen maar hopen, als niet-economen, dat onze politici eindelijk de juiste beslissingen weten te nemen om de financiële crisis het hoofd te bieden. Een crisis die ook het onderwijs niet ongemoeid laat. De gevolgen zijn inmiddels al zichtbaar. Steeds meer besturen komen in fi nanciële moeilijkheden en zelfs faillissementen, vroeger ondenkbaar, komen voor.

2012 wordt ook het jaar van de waarheid voor schoolbesturen. De minister eist een bestuurlijk convenant met de schoolbesturen, waarin een reeks van prestatie-indicatoren zijn opgenomen. Noch de AVS, noch de vak- en ouderorganisaties zijn hierbij betrokken. Deze ontwikkeling is typerend voor Nederland. Een laatstelijk bezoek aan Engeland heeft me weer geleerd dat men daar nooit over besturen spreekt: het gaat daar in alle gevallen om de school. De school is de samenleving waar bestuurders, schoolleiders en leerkrachten vorm geven aan goed onderwijs. In Nederland gooien we alles in de bestuurlijke trechter in de hoop dat het daardoor zal veranderen. Het is toch weer 19e eeuws denken dat ons beheerst. Naar mijn mening kan alleen gezamenlijke betrokkenheid van besturen, schoolleiders en leerkrachten leiden tot goed onderwijs, zonder dat ik daarbij afstand wil nemen van de normale werknemers-werkgevers verhoudingen in elke organisatie. Kortom: er is veel te doen.

 

Gepubliceerd op: 19 januari 2012
Let op!
Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Verschenen in

Doelgroep(en)

Primair onderwijs

 

Deel dit artikel

Op naar een integrale aanpak (Ontschotting in het sociale domein)